Скака оптужен због довођења расвјете у насеље у којем има викендицу

ГС
Скака оптужен због довођења расвјете у насеље у којем има викендицу

САРАЈЕВО - Тужилаштво Кантона Сарајево подигло је, а Општински суд у Сарајеву потврдио оптужницу против Абдулаха Скаке, бившег градоначелника Сарајева, те Амеле Коловрат, Џанеле Кацила, Фариса Фоче и Хасана Мркоње.

Скаку, између осталог, терете да је новац из буџета који је био предвиђен за повратничку популацију, усмјерио за изградњу расвјете у викенд насељу Рајски До у општини Трново гдје се налази и његова викендица.

Тужилаштво КС терети Скаку да је током 2017. године незаконито запослио четири савјетника који су се првобитно запослили у општину Трново, да би их, како га терете, након 24 сата именовао за своје савјетнике. Скака је оптужен и за незаконито трошење новца из буџета града.

"Наиме, грант средства давао је њему блиским невладиним организацијама у којима су били ангажирани чланови његове породице. Он је уз помоћ оптужене Амеле Коловрат, бивше помоћнице за финансије и буџет града, која је припремала одређене акте и пропустила реагирати када је градска служба за финансије утврдила неправилности, додјељивао новац из буџета невладиним организацијама МТБА из Мостара, БИМА и Бедем, тачније, њиховим предсједницима Џанели Кацили, Фарису Фочи и Хасану Мркоњи", наводе из Тужилаштва КС.

Оптужени предсједници невладиних организација су, како тврде из Тужилаштва, незаконито правдали утрошених 48.000 КМ.

"У дијелу оптужнице која се односи на повреду изборног интегритета, Абдулах Скака терети се и да је обећавао разне погодности, између осталог и новац вијећницима, уочи избора предсједавајућег Градског вијећа и градоначелника да гласају по његовим упутама, а све како Богић Богићевић не би могао бити изабран за градоначелника Сарајева, односно како би се оптужени Скака могао кандидирати и бити изабран за други мандат на тој позицији", наводе из Тужилаштва КС.

Оптужен је Скака и за кривотворење финансијских извјештаја у којима није приказивао донације које је град добио.

"Такође, новац из буџета који је био предвиђен за повратничку популацију, усмјерио је за изградњу расвјете у викенд насељу Рајски До у општини Трново гдје се налази и његова викендица. Терети се и за злоупотребе јавних набавки у вези са  довођењем пројекта болида Формуле Е. Оптужени Скака је почињењем тих кривичних дјела причинио штету буџету Града Сарајево у укупном износу од 116.000 КМ", навели су из Тужилаштва КС.

Поступајући тужиоци предложили су у оптужници Абулаху Скаки забрану обављања послова одговорне особе у државној служби, јавним предузећима или било којем другом правном лицу у трајању од 10 година од правоснажности пресуде.

Такође, оптуженима Амели Коловрат, Џанели Кацила, Фарису Фочи и Хасану Мркоњи предложило је забрану обављања послова у рачуноводству, ревизији, удружењима и фондацијама у трајању од пет година од правоснажности пресуде.

За главни претрес предложено је саслушање 81 свједока, осам вјештака електроенергетске, грађевинске и економске струке и вјештака из области криминалистике. Предложено је и извођење више од 600 материјалних доказа, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана