"Скај" плете мрежу и око тужилаца

Г.С.
"Скај" плете мрежу и око тужилаца

САРАЈЕВО - Објективним доказима поткрепљујемо информације из апликација "Скај" и Аном. Ово је јуче поручио на Јахорини Дарко Ћулум, први човјек Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Иако се посљедњих дана води правосудна полемика о томе јесу ли докази из "Скај" апликације (не)законити, а што се имплицира одраније, изјаве полицијских челника говоре другачије, преноси Аваз.

Истраге у вези са "Скај" апликацијом, подсјећамо, које су кулмириле стотинама ухапшених особа, од којих је велики број притворен.

Ухапшено је и 14 полицијских припадника, а у затвору у Војковићима нема ни мјеста за све. У свим порукама које су прослијеђене из Европола откривене су криминалне работе појединаца, између осталог и с носиоцима правосудних органа и полицијским дужносницима.

– Сви случајеви на подручју Босне и Херцеговине који су покренути на основу информација прикупљених путем апликација "Скај" и Аном поткријепљени су објективним доказима. Не можемо се ослонити на саме информације и сигурно их у поступцима не бисмо користили без објективних доказа, али не бих говорио о томе гдје и како смо прикупљали доказе – рекао је Ћулум.

А прикупљених доказа је, како сазнаје Дневни Аваз, све више. Особе које су пристале на сарадњу с Тужилаштвом од кључне су важности да се потврди како су и с ким договаране незаконите радње те ко им је био заштита.

Тужилаштво тако има нове доказе и, како се сазнаје, плете се мрежа око појединих тужилаца. Не само државних него и осталих, из других тужилаштава. Исто важи за полицијске службенике из државних и федералних агенција.

Сви који су се погријешили о закон врло брзо ће се наћи иза решетака. Нове поруке које је добило Тужилаштво, уз исказе „сарадника" који су ухапшени па су пристали на говоре, ускоро ће резултирати конкретним потезима.

Предвиђања Лагумџије

Халил Лагумџија, предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, прокоментирао је своју ранију изјаву о "Скај" апликацији, када је рекао да ће у наредном периоду бити познато хоће ли информације прикупљене путем апликација бити признате као докази у суду.

Напоменуо је да нико није рекао да је кориштење доказа прибављених путем апликација незаконито.

– Само морамо водити рачуна о томе да се осигура да докази који потичу из тих апликација буду законити – казао је Лагумџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана