Шиповљанину 15 година робије за убиство супруге ножем и сјекиром

Небојша Томашевић
Шиповљанину 15 година робије за убиство супруге ножем и сјекиром

БАЊАЛУКА - Драган Тркуља (62) из Шипова осуђен је у бањалучком Окружном суду на 15 година затвора за убиство супруге Снежане (57) коју је више пута ударио сјекиром и убо ножем.

Према пресуди, Тркуља је злочин починио у стању битно смањене урачунљивости.

Вијеће је овом приликом преквалификовало кривично дјело, па је Тркуља осуђен за убиство, а не тешко убиство како је био оптужен.

Тркуља је супругу Снежану усмртио 30. маја прошле  године у њиховој породичној кући у Шипову.

Према оптужници, он ју је ударио више пута сјекиром по глави и убо кухињским ножем. Тркуља се након злочина пресвукао  и отишао у кафић на бензинској пумпи где је попио пиће. Потом је сам отишао у Полицијску станицу у Шипову и пријавио злочин, рекавши дежурном полицајцу да је „убио жену“. Супружници су живели сами у кући и директних очевидаца злочина није било.

Вјештак специјалиста судске медицине Жељко Каран утврдио је да је Тркуља сјекиром је поломио лобању супрузи због чега је она непосредно прије смрти претрпјела екстремне болове.

Образлажући пресуду, предсједник судског вијећа Благојa Драгосављевић казао је да суд сматра да је оптужени злочин починио са директним умишљајем.

- Суд је прихватио налазе вјештака одбране и Психијатријске клинике у Сокоцу да је оптужени био битно смањено урачунљив. Међутим, његове способности нису биле искључене и био је свјестан да ножем и сјекиром напада жртву и није се одупро пориву да то чини. Да је дјело починио са директним умишљајем говори и бројност повреда које је задобила оштећена - рекао је судија Драгосављевић.

Истакао је да је при одмјеравању казне као олакшавајуће суд цијенио чињеницу да је оптужени био у стању битно смањене урачунљивости, као и његову неосуђиваност.

- Отежавајуће околности су бруталност, безобзирност и упорност у чињењу кривичног дјела, као и то да је супругу напао у породичној кући рано ујутро. Суд сматра да је казна адекватна околностима,степену кривичног дјела и да ће утицати на друге да то не чине - рекао је судија.

Појаснио је да није неспорно доказано да је жртва дуже вријеме трпјела јаке болове нити да је оптужени хтио да  она дуже трпи болове па је зато осуђен за обично убиство.

- Вјештак није могао да каже колико је дуго трпјела болове Рекао је да је могла да изгуби свијест и послије првог ударца - рекао је судија Драгосављевић.

Након изрицања пресуде Тркуљи је продужен притвор, а ослобођен је плаћања судских трошкова.

Тркуља је током процеса  три пута био на неурописихјатријском вјештачењу. Према вјештаку којег је ангажовало тужилаштво он је  у вријеме почињења кривичног дјела био  у стању смањене урачунљивости, али не и битно.

С друге стране, налаз вјшетака одбране тврди да је био битно смањено урачунљив. Зато је Суд ангажовао вјештаке психијатријске клинике у Сокоцу који су утврдили да је Тркуља био у стању битно смањене урачунљивости.

Вјештак неуропсихијатар Алма Браво Мехмедбашић рекла је да је оптужени злочин починио под јаким афектом.

- Свему је претходио дугогодишњи конфликт између оптуженог и жртве. Оптужени је био сумњичав, љубоморан, док га је жртва провоцирала. У вријеме злочина дошло је до пражњења афекта јаког интензитета који је довео до немогућности свјесне контроле тог афекта и вољне активности - појаснила је Браво Мехмедбашић.

Додала je да оптуженом није потребно изрећи судску мјеру обавезног лијечења.

Окружни тужилац Мирослав Котур у завршној ријечи је тражио да Тркуља буде осуђен за тешко убиство које је, сматра он, починио на свиреп начин. Котур је истакао да је медицинским вјештачењем  утврђено да је Тркуља супругу сјекиром ударио најмање 10 пута у предјелу главе.

Тркуљин бранилац Жељко Бубић најавио је жалбу на пресуду.

Он је у забршној ријечи тражио  да његов клијент буде ослобођен јер је утврђено да није био урачунљив. Осим тога, Бубић је у завршној ријечи истакао да сматра да се овдје и не ради о тешком убиству, већ о наношењу тешких тјелесних повреда са смртном посљедицом или убиству на мах. Његове констатације суд није прихватио.

Амнезија

Тркуља је раније изјавио да се не сјећа како је убио супругу те испричао да су се посвађали када га је супруга пробудила око шест ујутро  и питала гдје 150 марака.Истакао је да се каје и да му је јако жао што је то урадио, те би „дао сво имање цијелог свијета“ да може да  врати вријеме и супругу.

Током свједочења  признао да је био љубоморан и да је пола године прије убиства  ошамарио супругу јер је сумњао да га је варала. Казао је да је тада  видио угриз на њеном тијелу због чега ју је и ударио. Нагласио је да је сем тога имао добар и складан однос са супругом и да су се борили како знају и умију да отхране четворо дјеце. Тркуља је појаснио да болује од епилепсије од шесте године и да добија нападе када је узбуђен и када има велике емоције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана