СИПА ухапсила 12 осумњичених за шверц дувана за наргиле, буџет оштетили за 750.000 КМ

ГС
СИПА ухапсила 12 осумњичених за шверц дувана за наргиле, буџет оштетили за 750.000 КМ

САРАЈЕВО - Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту су данас, у склопу оперативне акције “Плуг”, на подручју Кантона Сарајево, Тузланског кантона и Сребреници започели претресе стамбених и пословних објеката и покретних ствари на 17 локација и ухапсили 12 особа.

Ухапшени су осумњичени а су од марта 2023. године споразумно дјеловали на стицању противправне имовинске користи недозвољеним прометом акцизних производа на начин да су вршили набавку дувана за наргиле у Србији. Након тога су исту кријумчарили у БиХ те незаконито складиштили на више локација и вршили даљу продају њима познатим купцима, при чему су избјегавали вршење обрачуна и плаћања пореских давања прописаних пореским законодавством БиХ, у циљу стицања противправне материјалне користи, на који начин је нанесена штета по буџет БиХ у износу од најмање 750.000 КМ.

-Приликом претреса до сада је откривено и привремено одузето око 1.000 килограма дувана за наргилу (окуси), већа количина новца и други предмети који могу послужити као доказ да су почињена наведена кривична дјела - саопптено је из СИПА.

Све наведене активности спроводе се због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе, кријумчарење” и злоупотреба службеног положаја.

Претреси се врши по налозима Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ у сарадњи са полицијским службеницима Федералне управе полиције, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Кантона Сарајево и Тузланског кантона као и Управом за индиректно опорезивање БиХ.

О коначном исходу оперативне акције “Плуг” јавност ће бити информисана накнадно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана