Сипа: У прошлој години одузето 269 килограма кокаина вриједног 30 милиона евра

Срна
Foto: Сипа

САРАЈЕВО- Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ одузела је у прошлој години 269 килограма кокаина, чија је тржишна вриједност процијењена на 30 милиона евра, рекао је замјеник директора Сипе Зоран Галић.

Галић је рекао да је дрога у БиХ долазила из Јужне Америке и да је вјештачењем утврђено да је кокаин високе чистоће.

Он је навео да је Сипа у претходном периоду провела 27 истрага везаних за финансијски криминал и корупцију. "Неке од значајнијих акција су `Профит`, `Карантин`, `Конак`, `Рудник`, `Ас`, `Трик`, `Дијамант`, `Магнет`", рекао је Галић.

Он је нагласио да се велика пажња посвећује и борби против тероризма, који представља један од највећих безбједносних изазова данашњице.

Указао је на добру сарадњу Сипе са свим полицијским тијелима у БиХ, Министарством безбједности у Свајету министара, тужилаштвима и судовима, те другим надлежним тијелима.

"Морам истаћи да је посебно значајна сарадња остварена са Европолом и другим међунардоним партнерима у облику размјене информација и уступљених података када је ријеч о апликацијама `Скај` и `Аном`, што је допринијело интензивирању оперативно-истражних радњи Сипе“, рекао је Галић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Говорећи о очекивањима формирања радне групе "Зебра", Галић је оцијенио да ће то много доприниејти у спречавању кријумчарења и трговине људима, те да ће лакше бити доћи до организатора криминалних удружења.

Он је напоменуо да ће оперативна радна група "Зебра" окупити полицијске стручњаке из Хрватске, Словеније, БиХ, Њемачке и Румуније. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана