СИПА реаговала због Новалићевог снимка на „Фејсбуку“

ГС
СИПА реаговала због Новалићевог снимка на „Фејсбуку“

САРАЈЕВО -  Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) обавили су јуче по захтјеву Тужилаштва БиХ увиђај и анализирали видеоснимак који је Фадил Новалић, бивши премијер ФБиХ, осуђен на четири године затворда прексиноћ објавио на друштвеним мрежама, јавио је „Дневни аваз“

Новалић је, тужиоце Тужилаштва БиХ  назвао мафијашима.

- Исти ови тужиоци, има их четири, то је дио мафије криминалне у правосуђу. Они су видјели прилику у респираторима да направе скандал. Ја сам такођер могао, емотивно то, много теже доживјети. Међутим, ја сам то овако сабрао: Ако они мене емотивно оштете, ја нећу моћи ништа учинити да се ти људи казне или удаље. Такође, један ајет каже да је добро опростити, али можете и вратити. Ја сам се одлучио да вратим - рекао је Новалић на снимку који је објавио на „Фејсбуку“.

СИПА је одмах јучер обавила увиђај спорног снимка и све предала данас Тужилаштву Кантона Сарајево које је надлежно за поступање, сада се чека даље инструкција тужиоца.

Према информацијама "Аваза" Новалић би могао бити оптужен за кривично дјело "Ометања рада правосуђа" из кривичног закона ФБиХ.

Апелационо вијеће Суда БиХ донијело је у јануару другостепену одлуку у предмету "Респиратори" и правоснажно осудило Новалића на четири године затвора.

Првостепена пресуда је потврђена и у слућају Фахрудина Солака и Фикрета Хоџића на укупно 15 година затвора. Солак, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите осуђен је на шест а Хоџић, власник приватне фирме ФХ "Сребрена малина" на пет година затвора.

Јелка Миличевић, правоснажно је ослобођена.

Они осуђени због злоупотребе приликом набавке кинеских респиратора, плаћених 10,5 милиона марака током пандемије коронавируса.

Првостепеном пресудом правно лице "Сребрена малина" проглашено је одговорним што је располагало незаконито стеченом имовином, те му је изречена новчана казна од 200.000 КМ, а пресудом је наложено одузимање стечене имовинске користи у износу од 694.747 КМ од Хоџића и "Сребрене малине".

Новалић, Солак и Хоџић су проглашени кривим за злоупотребу положаја, а Солак и за кривотворење исправе, а ослобођени су оптужби за удруживање ради чињења кривичног дјела, као и за прање новца, те кривотворење или уништавање пословних књига.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана