Осумњичен да је у БиХ унио 1,5 милиона евра од продаје дроге

Срна
Осумњичен да је у БиХ унио 1,5 милиона евра од продаје дроге

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) су, након хапшења и претреса на више локација на подручју Лукавца и Тузле у оквиру акције “Плаза”, предали Тужилаштву БиХ мушкарца осумњиченог за илегални унос 1,5 милиона евра у БиХ.

СИПА је раније саопштила да су њени полицијски службеници  на подручју Лукавца извршили претресе на више локација и ухапсили једно лице осумњичено за организовани криминал у вези са прањем новца.

Овај мушкарац је под истрагом Тужилаштва БиХ у оквиру предмета са доказима из “Скај” и “Аном” апликација због сумње да је у оквиру организоване криминалне групе био задужен за унос у БиХ готовог новца који потиче из криминалних активности и неовлаштеног промета дрогама.

-Он је осумњичен да је илегални новац у БиХ уносио из земаља западне Европе, а даље је улаган у привредном пословању са предузећима, чији власници су припадници организоване групе - саопштено је из Тужилаштва.

Поступајући тужилац ће, након испитивања осумњиченог, донијети одлуку о приједлогу притвора и даљим истражним активностима у предмету. Претреси у оквиру акције “Плаза” извршени су јуче на пет локација, а претресен је и сеф у једној банци у Тузли.

Пронађени су предмети који могу да послуже као докази у даљем току кривичног поступка - мобилни телефони, готов новац веће вриједности, одређена документација, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела.

Акција се реализујена основу спроведених истражних радњи и прикупљених доказа о дјеловању групе за организовани криминал која је превозила и дистрибуисала кокаин у великим количинама из земаља Јужне Америке у земље западне Европе и шире.

Ова група је прала новац у вишемилионским износима које је стекла овим криминалним активностима, а током извршења кривичних дјела припадници групе су комуницирали путем “Скај” апликације.

Претреси су извршени према наредби Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ, а у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Тузланског кантона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана