СИПА одузима документацију из приватног факултета у Брчком

Небојша Томашевић
СИПА одузима документацију из приватног факултета у Брчком

БРЧКО – Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у наставку оперативне акције „Кластер“ данас привремено одузимају документацију од једне приватне високошколске установe из Брчког.

Како је саопштено из СИПА, све се ради по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ.

- Привремено одузимање документације врши се због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, недопуштена трговина и прање новца прописана Кривичним законом БиХ, као и кривична дјела из кривичних закона Републике Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта и то подстрекавање, злоупотреба положаја или овлашћења, фалсификовање или уништење службене исправе и кривотворење службене исправе-саопштено је из СИПА.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да се изузима документација из Интернационалног Универзитета Брчко.

- Изузима се обимна документација, која између осталог обухвата и досијее студената за које постоји сумња да садрже доказе о незаконитом поступању наведене високошколске установе. Након окончања активности, изузета документација ће у законској процедури бити достављена Тужилаштву БиХ.-саопштено је из Тужилаштва.

Додали су да се активности  реализују у оквиру предмета кодног назива “Кластер”.

- Тужилаштво са партнерским агенцијама истражује коруптивно поступање и незаконитости повезане са издавањем великог броја универзитетских диплома различитих студија на више приватних  образовних установа на територији БиХ- наведено је у саопштењу.

Акција "Кластер" почела је почетком фебруара прошле године када је ухапшено више особа због сумње да су за новац омогућили већем броју особа које никада нису студирале да добију дипломе одређених високошколских установа, а претпоставља се да су тако зарадили близу милион марака.

Тада су, према непотврђеним информацијама, акцијом било обухваћени  Независни универзитет Бањалука – „НУБЛ“, Универзитет за пословне студије -  „УПС“, "Прометеј" и Универзитет за пословне студије и менаџмент – „ПИМ“, „Прометеј“, Паневропски универзитет „Аперион“ из Бањалуке, те  Интернационални универзитет Травник, Интернационални универзитет Дистрикт Брчко, „ЦКМ“ Мостар и „Унион Мостар“. Претпоставља се да је дипломе добило најмање 50 особа које нису ни студирале, а сумња се да су поједини плаћали око 30.000 евра за “брзо школовање”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана