СИПА хапсила у Бањалуци: Судија за 1.000 евра сређивао спор?

Небојша Томашевић
СИПА хапсила у Бањалуци: Судија за 1.000 евра сређивао спор?

БАЊАЛУКА - Судија бањалучког Основног суда Небојша Пејовић ухапшен је у акцији "Барка" због сумње да је узео 1.000 евра од власника једне фирме да би му помогао да побиједи у једном судском спору, сазнаје "Глас Српске".

Хапшење су извели припадници Агенције за истраге и заштиту СИПА, а према нашим информацијама судија је ухапшен у ресторану "Слатина".

Он се како сазнајемо ту нашао са особом од које је примио новац да би јој средио да добије спор који је водио други судија. Извор близак истрази је појаснио да су истражиоци знали за његове нелегалне радње па је организована акција хапшења. Током истраге коришћен је информатор који је сарађивао са полицијом и тужилаштвом. Сазнајемо да је судија пао приликом симуловане примопредаје новца који му је и дао информатор.

- Пејовић је узео означене новчанице, након чега је и услиједило хапшење - казао је наш извор.

Појаснио је да све указује на то да је Пејовић био посредник у послу и требало је да искористи свој утицај да би издејствовао повољнији исход за једног привредника. Радило се о спору у вези са именом фирме. Акција "Барка" изведена је по наредби Републичког тужилаштва које руководи истрагом.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић потврдио је да је ухапшена једна особа у акцији "Барка", али није наводио њен идентитет.

- Осумњичени је носилац правосудне функције у Бањалуци. Теретимо га да је почини кривично дјело трговина утицајем - рекао је Миладиновић.

Према његовим ријечима, приликом акције хапшења СИПА је по наредби Основног суда у Бањалуци претресла његов стан, возило и канцеларију коју је користио.

- Током претреса открили смо и привремено одузели предмете који потичу из извршења кривичног дјела, који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку - казао је Миладиновић.
Додао је да ће након криминалистичке обраде ухапшена особа у законском року бити предата у надлежност Републичког тужилаштва. 

У овом тужилаштву су само потврдили да је ухапшена једна особа која је носилац правосудних функција, али нису наводили детаље. Истакли су да ће више детаља бити познато након што буде окончана истрага.

Ово је у посљедњих мјесец дана треће хапшење које су извели припадници СИПА међу редовима правосуђа. 

Подсјетимо да су крајем марта приведене судије из Орашја и Кантоналног суда у Оџаку због примања мита.

РАНИЈЕ СУМЊЕ

Судија Небојша Пејовић већ је сумњичен за више малверзација, а медији су раније писали да је био умијешан у разне незаконите радње. 

Њему је на терет стављано незаконито поступање и у случају ФАМ "Јелшинград" у стечају, гдје је 2012. године тадашњи Центар јавне безбједности Бањалука поднио извјештај Окружном тужилаштву против четворо осумњичених за злоупотребу службеног положаја тешку близу два милиона КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана