Шесторки из „Кластера" забрањено путовање

Н.Т.
Шесторки из „Кластера" забрањено путовање

САРАЈЕВО – Суд БиХ одредио је мјере забране за шест осумњичених који су ухапшени у акцији „Кластер" и тако прихватио приједлог тужилаштва.

Како је саопштено из суда мјере су одређене  осумњиченима Војиславу Шкрбићу, Васи Пајићу, Денису Прачићу, Мирку Туфегџији, Драгану Илићу и Селми Отузбир – Мецан.

Наводи се да мјере предвиђају забрану путовања, састајања са одређеним особама и сваки облик контактирања са саосумњиченима и свједоцима у овом кривичном предмету. Изречена им је и забрана предузимања одређених пословних активности или службених дужности те обавеза повременог јављања државном органу.

Суд БиХ данас је умјесто притвора који је тражило тужилаштво одредио мјере забране преосталој петорици ухапшеној у поменутој акцији, односно Душану Перићу, Зорану Калинићу, Владимиру Стојановићу, Горану Лаловићу и Љубиши Тодоровићу. Њима је између осталог одређен кућни притвор.

Сви поменути су ухапшени у акцији „Кластер" због сумње у издавање лажних диплома факултетских или других установа. Ради се о радницима и високим званичницима универзитетских и факултетских установа у БиХ

Према информацијама из истраге осумњичене  терете да су за новац омогућили већем броју особа које никада нису студирале да добију дипломе одређених високошколских установа, а претпоставља се да су тако зарадили између 600.000 и милион марака. 

Према непотврђеним информацијама акцијом су обухваћени  Независни универзитет Бањалука – „НУБЛ", Универзитет за пословне студије -  „УПС", "Прометеј" и Универзитет за пословне студије и менаџмент – „ПИМ", „Прометеј", Паневропски универзитет „Аперион" из Бањалуке, те  Интернационални универзитет Травник, Интернационални универзитет Дистрикт Брчко, „ЦКМ" Мостар и „Унион Мостар".

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана