Шесторка ухапшена у акцији "Систем 2022" брани са слободе: Жртве педофила старе од четири до 10 година

Н.Т.
Шесторка ухапшена у акцији "Систем 2022" брани са слободе: Жртве педофила старе од четири до 10 година

БАЊАЛУКА - Шесторка која је пала у акцији "Систем 2022", због сумње да су се бавили дјечијом порнографијом, пуштени су да се бране са слободе, а истрагом је утврђено да су видео снимке и фотографије на којима се види сексуално искориштавање дјеце старости од четири до 10 година дијелили путем интернета и разних апликација за размјене порука, потврђено је "Гласу Српске".

Како је раније саопштено из Министарства унутрашњих послова Републике Српске ухапшени су Б. М, Д. Б, Д. С, М. Т, Н. П. и Д. З. које терете за за кривично дјело искориштавање дјеце за порнографију.

Незванично сазнајемо да су осумњичени спорни материјал размјењивали путем вибер и других апликација  за размјењивање порука као и преко друштвених мрежа.

- Спорни материјал чували су и на клауд сервисима на интернету преко којег су  такође размјењивали спорни видео и фотографије - рекао је наш извор.

Полиција осумњичене терети да су у претходном периоду посјећивали интернет странице које су садржавале материјале са дјечијом порнографијом.

- Након тих посјета су користећи друштвене мреже или удаљене инфраструктуре за складиштење и чување дигиталних података, у више наврата дијелили те фотографије или други садржај дјечије порнографије - појаснила је портпарол МУП Српске Даница Гњатовић.

Она је не откривајући иднетитет осумњичених и детаље истакла да је завршена криминалистичка обрада лица и претреси.

- Против осумњичених ће надлежним тужилаштвима у редовној процедури бити поднесен извјештај за кривична дјела након анализе материјала који је прикупљен - рекла је Гњатовићева.

Осумњичени су како сазнајемо  са подручја Бањалуке, Модриче, Вукосавља, Козарске Дубице и Петрова. Наводно су углавном на подручју тих градова и дијелили и препродавали дјечију порнографију. Незванично сазнајемо да је најстарији ухапшени има 65, а најмлађи 27 година. Током акције, како сазнајемо, пронађено је доста фотографија и видео материјала на којима се види сексуално искориштавање дјеце.

Акција "Систем 2022" је наставак акције "Систем 2021" у којоје је ухапшено пет особа због дјечије порнографије. Тада је утврђено да су жртве осумњичених била дјеца узраста од 3 до 12 година, а мозак цијеле операције био Предраг П.  М. из Бијељине.  Међутим, осумњичени из те двије акције нису међусобно повезани.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана