Шестогодишњака држали закључаног, изгладњивали га и тукли: Суд у Високом потврдио оптужницу против брачног пара Смоло

ГС
Шестогодишњака држали закључаног, изгладњивали га и тукли: Суд у Високом потврдио оптужницу против брачног пара Смоло

САРАЈЕВО - Општински суд у Високом потврдио је оптужницу Тужилаштва Зеничко-добојског кантона којом се супружници Амина и Харун Смоло терете да су дужи временски период психички и физички злостављали шестогодишње дијете.

Супружници су дјечаку били хранитељска породица у периоду од 25. септембра 2017. до 8. септембра ове године током којег су грубо занемарили своју функцију збрињавања и васпитања оштећеног, свјесни да ће таквим насиљем угрозити мир, психичко здравље и дјечака, преноси портал КЛикс.

Они су дијете кажњавали када би урадио нешто што им није одговарало тако што га је отац Харун ударао каишем, а осумњичена маћеха Амина штапом за муве и чупала га рукама за косу.

НН особе су овај случај пријавиле септембра ове године, након чега је службеница ЈУ Центар за социјални рад Високо дијете затекла у мјесту Бузић Махала, у кући која није условна за живот, без струје, у којој је боравио сам, а из које није могло изаћи, јер су улазна врата била закључана и кључ је био код мајке. Осумњичени и њихово заједничко дијете  живјели су у одвојеној кући - љетној кухињи, која је условна за становање.

Дјечак је био у соби која је била додатно осигурана металним ланцем, гдје није могао обављати ни физиолошке потребе, осим у туту, коју није имао гдје истрести. У оптужници се наводи да се у соби због тога осјећао несносан смрад, загушљивост, а дјечак је био исцрпљен, гладан, жедан и уморан.

-Шестогодишњака су остављали без хране, воде и других основних потрепштина за живот и само би га повремено пуштали да изађе из те собе, па када би оштећени крадом понекад узео храну из просторија које они користе или урадио нешто што им није одговарало, тукли су га оптужујући га да краде од њих и да не слуша, а када су примијетили да неко од комшија доноси оштећеном храну када су они одсутни, коју је примао кроз прозор, осумњичени Харун Смоло је заковао прозор, како би спријечили оштећеног да отвара прозор и узима храну - наводи се у оптужници.

Дјечак је смјештен на сигурно мјесто, а супружнике Смоло се терете да су психичким и физичким насиљем угрозили мир, психичко здравље и тјелесну цјеловитост члана породице с којим живе у заједничком кућанству, као родитељ и друга особа грубо занемарили функцију збрињавања и одгоја дјетета, чиме су починили кривично дјело насиља у породици у вези с кривичним дјелом запуштања или злостављања дјетета и малољетника.

Оптужницу је у цијелости потврдио 5. новембра 2021. године судија за претходно саслушање Општинског суда Високо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана