Седам особа ухапшено у акцији "Геко": Пали организатори проституције у БиХ и Европи

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

ЉУБУШКИ – Седам особа ухапшено је акцији Федералне управе полиције (ФУП) "Геко" због сумње да су чинили организовану криминалну групу која је већи број дјевојака организовала да се баве проституцијом на подручју БиХ и Западне Европе.

Према незваничним инфорамацијама, међу ухапшенима су Армин Ћулум, који је и раније привођен због разних кривичних дјела и његов син. Наводно је Армин био на челу криминалне групе.

Из ФУП-а је саопштено да су у акцији ухапшени  А.Ћ., А.Л.Ћ., А.Д., Ј.Д., Д.Ж.К., И.Ј. и Е.Т. Навели су да ухапшене терете да су се бавили међународном проституцијом, трговином људима и прањем новца, а акција је спорведена на подручју Санског Моста, Љубушког и Чапљине.

- Сумња да је наведена група организовала већи број дјевојака које су пружале сексуалне услуге, како на простору БиХ, тако и на простору Западне Европе, од којих су неке биле и малољетне. Наведена лица су новац добијен криминалним радњама, пребацивали у БиХ кроз куповину скупоцјених аутомобила и некретнина, те га на тај начин покушавали убацити у легалне токове. На челу те групе је био А.Ћ.-саопштено је из ФУП.

Истакли су да је приликом претреса осумњичених пронађено и одузето ватрено оружје, новац, скупоцјени аутомобили, мотоцикли, скупоцјени сатови, одређена документација, те други предмети који ће послужити у истрази.

- Након завршетка криминалистичке обраде, лица ће бити предата Тужилаштву БиХ. Током акције остварена је сарадња са истражним органима Њемачке, Швицарске  Хрватске уз помоћ којих су прикупљени докази против наведених лица- стоји у саопштењу ФУП-а.

Додаје се да је акција спроведена уз подршку и сарадњу са  Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ (ОБА), те кантоналних министарстава унутрашњих послова Унско-санског, Западнохерцеговачког и Херцеговачко-неретванског кантона.

Према ранијим информацијама Ћулум је члан бајкерске групе "Јунајтед Трибунс", са сједиштем у Њемачкој, је прије неколико година проглашена националном пријетњом у БиХ. 

Породица Ћулум је  била на мети полиције Српске која је 2019. године одузела од њих велики број скупоцјених аутомобила али након само пар дана исти су враћени власнику из Санског Моста.

Полиција је тада одузела ферари и ламборџини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана