Оптужница за шверц кокаина из Словеније у БиХ, на челу банде Словенац

ГС
Оптужница за шверц кокаина из Словеније у БиХ, на челу банде Словенац

САРАЈЕВО – Тужилаштво БиХ оптужило је седам особа за организовани криминал односно за кријумчарење кокаина из земаља ЕУ у БиХ.

Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Митје Контича (35), држављанина Словеније који је  у притвору,  Александра Николића (32), званог  Саша, држављанина БиХ, који се такође налази у притвору,  Бориса Грујића (42), држављанина БиХ и Србије, Славена Радинковића (26), држављанина БиХ, Јована Шумана (26), држављанина БиХ, Игора Зарића (27),  држављанина БиХ и Србије и Дамјана Тепића (30), држављанина БиХ.

-Оптужени се терете да су од августа 2022. године па до априла 2023. године, као чланови групе за организовани криминал, која је дјеловала на подручју БиХ  и Словеније, заједничким дјеловањем са јасно дефинисаним улогама и задацима, у циљу прибављања противправне имовинске користи, у више наврата вршили неовлаштени међународни пренос, скривање и испоруку кокаин у већим количинама из иностранства у БиХ, ради даље продаје на подручју БиХ - аводе из Тужилаштва БиХ.

Према наводима оптужнице, оптуженог Контича терете за кријумчарење и испоруку на подручје БиХ  килограма кокаина скривене у спремнику возила, а чија вриједност на илегалном нарко тржишту достиже 35.000 евра.

Дрога је запљењена у акцији "Маркет", Тужилаштва БиХ и МУП-а Српске, у фебруару ове године, у тренутку примопредаје дроге у изнајмљеном стану на подручју Бањалуке, а том приликом оптужени Шуман, Радинковић, Зарић, Тепић и Грујић су ухапшени.

Контиач се терети да је 14. марта ове године, након што је у Љубљани преузео два килограма кокаина, по предходном договору дрогу предао Николићу и преузео 18.000 евра.

Обојица су ухапшени у акцији МУП-а Кантона Сарајево и МУП-а Републике Српске на подручју Сарајева,  а приликом претреса пронађен је новац у наведеном износу.

Приликом извршених претреса на више локација пронађено је и одузето  килограм кокаина, велика количина новца, пиштољ, већи број мобилних телефона, два аутомобила која су кориштена приликом извршења наведених кривичних дјела од чега један аутомобил има уграђени специјални бункер за илегални превоз робе тзв „штек' који је кориштен за кријумчарење.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана