Сарајлија хаковао профил Бијељинке, па је уцјењивао њеним експлицитним фотографијама

Небојша Томашевић
Сарајлија хаковао профил Бијељинке, па је уцјењивао њеним експлицитним фотографијама

БИЈЕЉИНА - Адис З. из Сарајева осумњичен је да је злоупотребом компјутерске мреже преузео „Фејсбук“ и „Инстаграм“ профил једне Бијељинке те украо и објавио три њене експлицитне фотографије, а затим од ње тражио 100 евра да престане са објавама, потврђено је "Гласу Српске".

Незванично сазнајемо да је он преузео профиле дјевојке тако што јој је послао интернет линк путем месинџера који му је омогућио да приступи њеном „Фејсбук“ и „Инстаграм“ профилу.

-  Када је дјевојка клинкунла на линк, активирала је злођудни софтвер и вирус путем којег је осумњичени преузео њене корисничке податке и лозинке за профиле. То му је омогућило да може да преузме све што она има на својим профилима па чак и садржај њених порука у којима је и нашао фотографије - рекао је извор близак истрази.

Из Полицијске управе Бијељина, наводећи његове инцијале, саопштили су да га терете за покушај уцјене и неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података. Истакли су да је он пријављен Окружном тужилаштву у Бијељини.

- Осумњичени је дјело починио, на штету лица из Бијељине током 2018. године, тако што је путем месинџера послао  поруку која је садржавала линк за преузимање њених профила. Након тога је јавно објавио њене три   експлицитне фотографије, под пријетњом да ће наставити и даље да  објављује ако му оштећена не уплати одређени износ новца, а све у циљу стицања противправне имовинске користи - саопштила је полиција.

Полицијска управа Бијељина, овом приликом апелује на грађане да не отварају сумњиву пошту  линк, видео које добијају од својих пријатеља или непознатих лица, да не уступају своје корисничке податке, лозинке, сигурносна питања, кодове, јер тиме омогућавају непознатим лицима преузимање и приступ њиховим профилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана