Сарајево: Оптужница против федералних инспектора

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Општински суд у Сарајеву потврдио је оптужницу кантоналног тужилаштва против инспектора Управе за инспекцијске послове Федерације БиХ /ФБиХ/ Мирзе Адемаја, Едине Бусулаџић и Алзире Хота, те посредника Енеса Зијадића због примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, примање дара и других облика користи и злоупотребе положаја или овлаштења.

Осим наведених кривичних дјела, Бусулаџићевој се на терет ставља и посједовање и омогућавање уживања дроге.

Оптуженица троје федералних инспектора терети да су током 2021. године сачињавали записнике о инспекцијском надзору, а да нису излазили на терен, већ су то чинили на основу фотографисане документације која им је посредством трговца Енеса Зијадића достављана путем апликације "вибер" од више власника правних лица са подручја Херцеговачко-неретванског кантона и Кантона Сарајево.

Сачињени записници притом нису ни одговарали стварном стању.

Инспектори су, преко Зијадића, за ове незаконитости узимали мито од 200 до 300 КМ.

Приликом контроле једне сарајевске парфимерије, инспекторске су без сагласности власника присвојиле више парфема и лакова за нокте укупне вриједности 603 КМ, при чиме нису сачиниле записник.

Током претреса Бусулаџићеве у просторијама федералне Управе за инспекцијске послове код ње је пронађен амфетамин.

Троје федералних инспектори су, након одређивања притвора, суспендовани са посла.

Поступајући тужилац је за главни претрес предложио саслушање 14 свједока, четири вјештака, извођење пресретнутих телефонских разговора оптужених и улагање више од 300 материјалних доказа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана