Шта је Зељковићева секретарица испричала пред судом

Јасмина Салопек
Шта је Зељковићева секретарица испричала пред судом

БАЊАЛУКА – Сачињено је 17 записника о пријему робе са мојим потписом, али стварно стање са тим је да сам ја потписао само једну отпремницу за испоручену робу.

Рекао је ово свједок тужилаштва члан Комисије за пријем робе у Институту Дејан Арежина на суђењу Браниславу Зељковићу и осталим оптуженима за злоупотребе у поступцима јавних набавки, којима је Република Српске оштећена за најмање 1,3 милиона марака.

Он је истакао да је примио 850 од 30.000 заштитних одијела која су била упакована у вреће за смеће, целофан и кутије.

- Избројао сам стање пакета, а пријем је био на јавном мјесту. Потписао сам отпремницу, а записникњ сам накнадно потписао, јер ми је то тражио колега из Службе за економско-финансијске послове Радомир Роквић – рекао је Арежина.

Према његовим ријечима, иако је потписан на 17 записника није примио сву робу, јер су нешто примали колеге Никола Ћулум и Игор Слишко.

На питање тужиоца Сање Тадић Стојисављевић да ли је некада видио термалне камере, свједок је негирао, рекавши да лично није видио термалну камеру, која је испоручена Институту за јавно здравство.

-Записник који сам потписао сачињен је на основу отпремнице коју је радио колега Роквић. Са термалним камерама нисам имао везе – појаснио је Арежина.

У свом даљем свједочењу Арежина је пред судом појаснио како записнике није писао на вријеме, јер каже да је мислио да то није потребно.

- Када сагледам ситуацију из овог угла, данас тако не бих поступао – додао је он и појаснио да су записници заправо интерни документи, те да се по отпремницама видјело када је нека роба стигла у ИЗЈ.

Из надлежне службе Института су га, како је рекао, позвали да заприми робу, али га нису обавјештавале о томе како изгледају одијела која требају стићи.

- Вјеровао сам свему што пише у отпремници добављача, и није било разлога да сумњам у било шта. Нисам знао како одијела требају изгледати, нити како ће бити упакована. Без отпремнице нисам знао шта примам – истакао је свједок и појаснио да није био компетентан да каже да ли је нешто заштитно или медицинско одијело, јер је било упаковано у целофан, вреће за смеће и кутије.

Зељковићев бранилац Јадранка Ивановић питала је свједока да ли је њен клијент тражио од њих да тако поступају на шта је Арежина одговорио да није.

Одрични одговор Арежина је дао и на питање да ли им је Зељковић тражио да нешто накнадно потписују.

-Директор се није уплитао у наш рад и начин на којим смо поступали, нити је на било који начин утицао на нас - одговорио је Арежина.

Секретарица Здрава Прошић, те административна радница ИЗЈ Дијана Зељковић, која није у сродству са оптуженим, за говорницом у суду покушале су објаснити и предочити податке из Књиге дјелотворника, тачније начини како су протоколисале поједине јавне набавке. Тужилаштво је указало да преговарачки поступци, који су рађени са фирмама “Промединг” и “Проконтрол” у протоколу нису детаљно уписани, као што је то рађено с неким другим набавкама.

Прошићева је испричала да је на дан када је полиција дошла у претрес ИЗЈ Зељковић ујутро дошао на посао око 7.30 часова, али га након паузе више није видјела.

”Није ми било познато да је имао састанке ван земље или слично. То јутро је дошао на посао. Послије паузе је дошла полиција и тражили су ми да позовем директора и да му кажем да су дошли у претрес. Он се јавио рекао да ће брзо доћи. Потом је престао да се јавља на телефон, а касније је био и недоступан”, рекла је Прошић.

 Она каже да јој је до 15.30 часова Зељковић послао поруку наводећи да је ван БиХ на прегледу, те да јави полицији да ће им се јавити сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана