Са посла удаљено 11 особа због убиства старца у Падинској Скели

Срна
Са посла удаљено 11 особа због убиства старца у Падинској Скели

Управа за извршење кривичних санкција Србије суспендовала је данас и удаљила са посла бившег управника Казнено-поправног завода у Падинској Скели, код Београда Владимира Буквића и још 10 запослених, због пропуста који су откривени унутрашњом контролом поводом смрти старца, кога су у затвору мучили и убили његови цимери у ћелији 4. фебруара.

Тадашњи управник Буквић одмах је у фебруару био смијењен што је био први корак ка вођењу ефикасне унутрашње контроле како не би могао да утиче на друге запослене у заводу што је главни предуслов да се инспекцијски надзор Управе спроведе неометано, саопштено је из Министарства правде Србије.

Инспекција је утврдила да је Буквић незаконито и неправилно спроводио рад у овом затвору, због чега је данас суспендован и удаљен са посла и против њега је покренут поступак даљег утврђивања одговорности.

У саопштењу се подсјећа да је Управа у фебруару хитно покренула дисциплинске поступке против седам службеника затвора у Падинској Скели, због сумње да су починили тежу повреду радне дужности, а коначним налазом надзора је утврђена основана сумња за тежу повреду радне дужности за укупно 11 запослених.

Управа је о свим својим сазнањима одмах у фебруару обавијестила надлежно јавно тужилаштво које је на основу добијених сазнања од Управе покренуло истрагу против три прекршајно кажњена лица због постојања основа сумње да су извршила кривично дјело - тешко убиство.

И Више јавно тужилаштво у Београду дало је јуче налог полицији да изврши неопходне провјере у правцу утврђивања да ли има елемената кривичног дјела за које се гони по службеној дужности у радњама тројице запослених у Служби за обезбјеђење затвора Падинска Скела, као и медицинског техничара у том заводу.

У саопштењу се подсећа да Управа за извршење кривичних санкција у заводима примјењује све свјетске стандарде који се односе на безбједност лица лишених слободе те наглашава да се овај случај може третирати као усамљен.

У оквиру система више од 4.000 људи посвећено брине о безбједности лица лишених слободе.

У марту 2023. године српске затворе обишли су представници Европског комитета за спречавање мучења и нечовјечних или понижавајућих казни или поступака, који су у извјештају навели да је "велика већина притвореника позитивно говорила о начину на који је према њима поступало притворско особље.

Све препоруке овог Комитета се примјењују како би се унаприједио рад затвора кроз које се на годишњем нивоу отпусти и прими од 20.000 до 25.000 људи.

"Да се затвори у Србији годинама уназад сврставају у извештајима Савета Европе у сигурне и безбедне говори и чињеница да се у протекле три године није десио ниједан случај убиства", пише у саопштењу.

Више јавно тужилаштво у Београду неданво је покренуло истрагу против три младића због сумње да су убила 74-годишњег С.Б. с којим су дијелила ћелију у Казнено-поправном заводу Падинска Скела.

Осумњичени Срећко С. (20), Саша С. (21) и Далибор П. (21) саслушани су у тужилаштву 14. марта.

Сви осумњичени, као и убијени С.Б, издржавали су казне затвора због прекршаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана