Рођака убио сјекиром након сукоба око оваца

Јасмина Салопек
Рођака убио сјекиром након сукоба око оваца

БАЊАЛУКА – Винко Матић (56) из Бањалуке ухапшен је због сумње да је ударцима сјекиром убио комшију и рођака Радомира Матића (78), а сукоб је наводно почео када су овце ушле у његову ливаду, сазнаје „Глас Српске”.

Овај стравични злочин одиграо се у засеоку Јелићи у Доњим Голешима код Бањалуке, те је потресао мјештане Голеша али и околних мјеста.

Како сазнајемо, Винко је полицији пријавио да је “само истукао” Радомира. Извор близак истрази рекао је да је полиција по пријави одмах изашла на мјесто злочина гдје је затекла тијело те су схватили да оно што им је пријављено не одговара истини, већ да је старац више пута изударан оштрим предметом по цијелом тијелу.

 - Осумњичени је полицији пријавио да га је старац ударио штапом, те да му је он узвратио и истукао га. Међутим, на окрвављеном тијелу су уочене резне ране од сјекире. Извршен је увиђај, а први резултати истраге указују да је међу њима дошло до свађе и да је Винко прво дрветом ударио Радомира, који је усљед тога највјероватније пао. Потом му је задао више удараца сјекиром по цијелом тијелу - рекао је извор близак истрази.

Додаје да су ране по тијелу указивале су на то да је у злочину највјероватније коришћена сјекира те је несрећни мушкарац искрварио насмрт.

Приликом прегледа тијела убијеног Радомира су пронађене бројне повреде по грудном кошу, али и рукама, а које показују да се бранио, али није успио.

Како наводе извори блиски догађају, осумњичени Винко се у ово село вратио на очевину прије десетак година, а често је долазио у сукобе са комшијама. Наводно је имао и психичких проблема и био је склон алкохолу.

- Настрадали Радомир је Винков рођак са очеве стране, у том селу кажу стриц. Прича се да су и раније имали проблеме, али су ваљда тај дан овце ушле у његову земљу па је то био окидач за сукоб који је нажалост трагично завршио. Винко је једно вријеме радио као таксиста, али се вратио у село па је ту било некаквих проблема - рекао је извор који није желио да се помиње његов идентитет.

Према његовим ријецима, осумњичени није био ожењен, а био је склон алкохолу.

-  Прича се да се лијечио на психијатрији.  Знао је, када га сретнемо код продавнице, да се пожали на неке људе за које је тврдио да су га малтретитали, злостављали па и везали и да је то све јако утицало на њега. У сваком случају злочин је страшан, настрадао је честит човјек и полиција је ту да утврди шта се таћно десило - рекао је наш извор.

На основу налога суда извршен је претрес куће осумњиченог Винка Матића у којој је пронађена сјекира за коју се сумња да је њом почињен злочин.

- Сјекира, као и крвава одјећа осумњиченог су изузети и биће послати на вјештачење. Осумњичени Винко налази се на криминалистичкој обради и јуче је саслушан и предат у надлежност Окружног тужилаштва у Бањалуци – навео је извор из истраге.

Из Окружног тужилаштва Бањалука потврдили су да је увиђај обавио дежурни тужилац Гордана Мијатовић, заједно са припадницима Полицијске управе Бањалука.

- Тужилац је наложила да се предузму све потребне истражне радње и мјере, као и вјештачења, на утврђивању околности почињеног убиства, а наложена је и обдукција тијела која ће бити обављена у Заводу за судску медицину Републике Српске у Бањалуци - кажу из тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана