Родитељи изгубили стрпљење, најављене тужбе у случају "Сара"

Независне
Родитељи изгубили стрпљење, најављене тужбе у случају "Сара"

БАЊАЛУКА - Иако се за који дан навршавају четири мјесеца откако је емитован документарни филм "Гдје је Сара", у којем је тематизован нестанак двије тек рођене бебе, све што смо до сада видјели и чули јесте да се у овом случају лоптица одговорности пребацује из руке у руку, а одговора на кључна питања и даље нема.

Док из надлежног тужилаштва не откривају шта су до сада урадили, Драган Толимир, адвокат Сариних родитеља, најављује тужбе.

Подсјећамо, почетком априла Центар за истраживачко новинарство (ЦИН)  објавио је потресан документарац о смрти кћеркице Бањалучана Александре Благојевић и Милоша Купрешанина, а у коме су говорили кроз шта су све прошли од тренутка сазнања да је Александра трудна, њеног порођаја, сазнања да је беба преминула, те дугогодишње борбе да сазнају све околности које су услиједиле након тога, укључујући и локацију гдје је сахрањено њихово дијете.

У самом филму је, кроз радњу, отворено још једно питање, а односи се на нестанак мушког новорођенчета мајке Наташе Стијак.

Пар дана након објављивања документарца огласили су се из Окружног јавног тужилаштва, одакле су рекли да су формирали предмет.

"Поводом информација објављених 1. априла 2024. године, у документарном филму - 'Гдје је Сара?' на порталу Центра за истраживачко новинарство, ово тужилаштво је формирало предмет по службеној дужности у вези са радњама обављеним након смрти новорођенчета Александре Благојевић и Милоша Купрешанина и новорођенчета Наташе Стијак, ради провјере изнесених навода, прикупљања свих потребних информација и обавјештења и утврђивања свих околности", стоји у одговору који је поменути портал добио 3. априла из бањалучког Окружног јавног тужилаштва.

Скоро четири мјесеца касније ово тужилаштво је, на конкретна питања, укључујући и оно које је гласило "Шта је до сада урађено у предмету формираном након емитованог документарног филма под називом 'Гдје је Сара?'", дало штур одговор.

"У том предмету се предузимају интензивне провјере на утврђивању чињеница, а поводом смрти женског новорођенчета мајке Александре Благојевић, раније Ђилас и мушког новорођенчета мајке Наташе Стијак. Предмет се налази у раду и у фази је провјера", речено је за "Независне новине" из Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Адвокат Толимир истиче да су родитељи несталих беба изгубили стрпљење, те да у понедјељак треба да обави разговоре са некима од њих, како би одлучили шта даље.

"Они хоће и да подносе тужбе. Ако се договоримо о томе, ја ћу након тога поднијети тужбу и покренути поступке против тужилаштва, те вјероватно тражити и увид у спис да видим шта су радили", рекао је Толимир, а на питање против кога би те тужбе ишле, рекао је - против Републике Српске и свих који су у томе учествовали на било који начин.

Толимир додаје да се лако подносе оптужнице без било каквих доказа, а у овом случају одједном постоји доза опреза.

"Очигледно су постављене неке баријере да се неко ту заштити. Очигледно да на неког не смију ударити. Шта би било друго? Нема тијела. Неко је направио пропуст. Зна се ко је могао, ко је учествовао у ланцу", истиче Толимир у изјави за "Независне новине".

Подсјетимо, радња филма показује да су Сарини родитељи одведени на гробље у Бањалуци, на мјесто гдје су сахрањена два новорођенчета, а ДНК анализом утврђено је да посмртни остаци не припадају Сари. Притом је утврђено да то нису ни посмртни остаци другог новорођенчета, односно синчића Наташе Стијак.

Родитељи ове новорођенчади траже истину, док надлежне институције за сада јавности нису предочиле никакве конкретне податке.

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске рекли су раније да се у тој здравственој установи лијече пацијенти, те да у њиховој надлежности нису организовања укопа, сахрањивање и ексхумације.

Потом се огласило и "Градско гробље" Бањалука, које тврди да је Сара сахрањена на локацији Побрђе, али у свом саопштењу нису навели да ли је позната тачна локација гдје је беба сахрањена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана