Рочиштe за одређивање притвора ухапшенима у акцији "Рез": Продају наркотика договарали преко "Скај" апликације

Небојша Томашевић
Рочиштe за одређивање притвора ухапшенима у акцији "Рез": Продају наркотика договарали преко "Скај" апликације

САРАЈЕВО - Чланови криминалне групе која је разбијена у акцији "Рез" наркотике су шверцовали из Албаније, Србије и Црне Горе у БиХ те их даље дистрибуисали у земље ЕУ, а све су договарали преко криптоване апликације "Скај". Речено је ово на рочишту за одређивање притвора Елвису Кељмендиију, Ајлину Ахмићу и Анелу Сејфовићу.

Тужилац Џермин Пашић казао је да су Кељменди, Ахмић и Сејфовић од половине 2019. до хапшења набављали, држали и препродавали канабис, кокаин, спид и хероин на територији БиХ, Турске, Албаније, Црне Горе, Србије, Хрватске и земаља ЕУ. Додао је да су ради препродаје наркотика организовали криминалну групу у којој је сваки припадник имао улогу и унапријед одређене задатке. Према доказима Тужилаштва, овој групи је припадао и Александар Николић који је ухапшен раније, а сви су преко "Скаја" договарали преузимање и продају дроге.

Како сазнајемо, Николић је користио име "Кортез" и "Дон Кортез", Кељменди "Беса Бес" и "Цаталеyа", Ахмић је био "Аватар", а Сејфовић "Бернардо Провензано" .

Према приједлогу Тужилаштва за одређивање притвора, Николић, Кељменди, Ахмић, Сејфовић и други припадници из БиХ имали су задатке да набаве дрогу, те је транспортују и складиште у БиХ. Наркотици су даље транспортовани у Хрватску и друге земље ЕУ.

- Кељменди и Ахмић набављали су дрогу од 16. јуна 2020. до 8. марта 2021., заједно, а потом од 8. марта 2021. до данас. Све су договарали путем апликације "Скај". Наркотике су преузимали самостално од припадника групе из БиХ и њима познатих припадника из Турске, Албаније, Црне Горе и Србије и то НН лица, "Скај" имена Тигер 1, Нино, Арон, Буфало, Токио и Гоку. Сејфовић је наркотике набављао од НН лица "Скај" имена "Рома", "Смеско", "Амстердам", "Роналдо", "Дјоле", "Синола", као и од  непознатих лица званих "Екица", "Пабло" и других њима познатих припадника - наводи се у приједлогу Тужилаштва и додаје да су осумњичени углавном набављали веће количине дроге, коју су по претходним договорима о количини, цијени и квалитету паковали и припремали за транспорт.

Осим Кељмендија, Ахмића и Сејфовића, у акцији "Рез" било је ухапшено још пет особа који су пуштене на слободу. Ухапшени Кељменди, син је Насера Кељмендија, којег је америчка ДЕА окарактелисала као највећег регионалног нарко-боса. Он је раније осуђиван. Елвис Кељменди је и раније хапшен и осуђиван за покушај убиства и фалсификовање исправа.

Заплијена

Током акције "Рез"полиција је заплијенила 50.000 КМ који потичу вјероватно од препродаје дроге, као и три скупоцјена возила марке БМВ.

Како је раније саопштено из сарајевске полиције, током акције одузети су пиштољ "глок", "валтер" и "сиг" са оквиром и мецима.

- Одузети су аутоматска пушка "ХК3"", калибра 7.62 милиметра, са два оквира и 20 метака истог калибра, те ручна бомба, панцирни прслук, три већа пакета са марихуаном, већа сума новца, четири ручна сата "ролекс", мобители, банковне картице и нотеси - рекли су у полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана