Републичко тужилаштво: Судија кћерки незаконито омогућио куповину стана

Н.Т.
Републичко тужилаштво: Судија кћерки незаконито омогућио куповину стана

БАЊАЛУКА - Судија Окружног привредног суда у Источном Сарајеву Драган Боровчанин оптужен је за повреду закона јер је својој кћерки омогућио да стан вриједан 55.145 КМ купи за 18.381 марака.

Oптужницу је подигло Републичко тужилаштво, а потврдио Окружни суд у Бањалуци.

Боровчанину је на терет стављено кривично дјело повреда закона од стране судије или јавног тужиоца. 

Према оптужници судија Боровчанин је  07.08. 2020. године у Источном Сарајеву, поступајући као судија Окружног привредног суда у извршном поступку, на другом рочишту за продају,кћерки продао некретнину.

- Поступао је  у намјери да својој кћерки прибави корист, да јој омогући куповину непокретности, једнособног стана, који је био предмет извршења, за једну трећину тржишне вриједности, закључком је директно је прекршио одредбу члана 88. Закона о извршном поступку који прописује да купац непокретности која је предмет извршења не може бити судија или друго лице које службено учествује у поступку продаје, њихов супружник, ако није сувласник и с њима повезана лица (преци, потомци, браћа и сестре и њихови супружници ) извршеник и његов супружник нити лице које по закону не може стећи непокретност  која је предмет извршења- наводи се у оптужници.

Додаје се да је судија донио незакониту одлуку о продаји и досуди предметне непокретности  на другом  рочишту за јавно надметање, када се непокретност може продати до једне трећине вриједности утврђене закључком о продаји.

- Из тога произилази јасна намјера судије да својој кћерки  прибави корист на начин да јој омогући  да стан који је процијењен на износ од  55.145 КМ купи за цијену од 18.381 КМ -стоји у оптужници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана