Реконструкција убиства Крунића води до налогодаваца?

ГС
Реконструкција убиства Крунића води до налогодаваца?

Врховни суд Републике Српске не само да је укинуо првостепену пресуду оптуженима за тешко убиство Славише Крунића и Жарка Павловића, већ је опалио својеврсну ћушку колегама из окружног суда и детаљно им објаснио на шта ће у поновљеном суђењу обратити посебну пажњу.

Поред већ наређене 3Д реконструкције убиства, а која је требала бити обављена и током првостепеног суђења, те довођења у сумњу изјаву крунског свједока Тужилаштва и јединог преживјелог из џипа “тојота ланд крузер“ у којем се налазио убијени бањалучки бизнисмен и неприродног положаја тијела убијеног Жељка Ковачевића које је пронађено на мјесту сачекуше, Врховни суд Српске је истакао и озбиљне пропуст учињене током истраге.

Тако се подсјећа да су аутоматске пушке пронађене у ширем рејону мјеста напада и то трећи дан од убиства Крунића и Павловића, те да првостепена пресуда није дала објашњење зашто је у аутоматској пушци на којој су пронађени ДНК трагови оптуженог Ђукановића, затечен вјежбовни метак, чије је зрно, како је то констатовано приликом вјештачења, накнадно сабијено у чауру.

Врховни суд РС констатује да су према налазу и мишљењу МУП-а Српске обје пушке које су достављене на вјештачење биле у положају Р- рафална паљба, док вјештач балистичке струке констатује да из фотодокументације произилази да је једна пушка била на регулатору закочено.

Врховни суд Српске

– Исто тако је тај вјештак навео да су учињени и бројни пропусти и погрешке приликом идентификације аутоматских пушака из којих су испаљена поједина зрна и фрагменти зрна, па да ни метода доказивања трагова пуцања, према урађеном вјештачењу, са стајалишта струке и прописане стандардне оперативне процедуре за доказивање трагова пуцања у Европској унији, која је коришћена у конкретном кривичном предмету тзв. „Гонзалесов тест“ нема доказну вриједност, јер уколико су коришћеним тестом доказане честице са карактеристичним плавим  обојењем, то никако и није доказ да се ради о честицама барута, већ да то у најбољем  случају може бити само индиција да се ради о тим честицама - закључује Врховни суд Српске, преноси СрпскаИнфо.

Готово нестварно дјелује да је тек Врховни суд Српске и то анализирајући жалбу одбране првооптуженог Бенедија Ђукановића потврдио да првостепени суд није правилно цијенио са којих позиција је уопште пуцано на џип у којем се налазио Крунић у тренутку мучког напада.

Тако су вјештаци одбране тврдили да је на џип пуцано са десне, предње и лијеве стране, водећи се логиком, јер су на тим мјестима, око џипа, пронађене чауре.

Са друге стране, првостепени суд је одбацио тврдње да је пуцано са лијеве стране, објаснивши да су чауре на лијеву страну доспјеле на други начин и то након проласка више аутомобила након напада.

– Одбрана оптуженог Бенедија Ђукановића је оправдано приговорила да чауре нису папир да би могле прелетјети са једне стране на другу– закључује у образложењу Врховни суд Српске.

На ово све надовезује се и утврђивање са које удаљености је испаљен кобни хитац у Крунића, односно да ли је убица био у возилу и упуцао Крунића у главу из непосредне близине или је то учињено са веће удаљености, изван возила.

Првостепени суд тако није прихватио налаз вјештака одбране који су тврдили да је хитац испаљен у Крунића из непосредне близине, те да је цијев у тренутку испаљења била постављена вертикално, а да је улазна рана кобног хица који је Крунића погодио у главу била са лијеве стране главе, како је то тврдила одбрана.

Врховни суд Српске поново констатује да је оправдан приговор одбране првооптуженог Бенедија Ђукановића која је истакла да је апсолутно немогуће да ако се хици испаљују са предње и десне стране, а како је то прихватио првостепени суд, улазна рана буде са лијеве стране, јер би у том случају хитац имао немогућу путању, јер би направио полукруг.

Крунски свједок

Исказ Горана Илића који је у тренутку напада био за воланом “Ланд крузера”, доведен је у озбиљну сумњу.

Врховни суд Српске тако оцјењује да се одбрана Ђукановића, оправдано позива на налаз вјештака балистичке струке Војина Маштрука који је чудним оцијенио исказ Илића да је након испаљивања 14 хитаца на нападаче, оставио пиштољ на путу и одвезао џип, иако су нападачи и даље пуцали на возило, а пиштољ је био његова једина одбрана.

– Такво понашање оштећеног Горана Илића поменути вјештак сматра да је потпунонерационално и није карактеристично за некога ко је прошао обуку заштитара, већ јекарактеристично за некога ко је потпуно сигуран да неће бити даљњих пуцања премањему, а додајући (како је то и констатовао вјештак др Ведо Туцо), да и није била сметња да тајоштећени, са повредама које је задобио, одвезе возило до породичне куће оштећеног Крунића - наводи се у рјешењу другостепеног суда.

Врховни суд Српске обзиром на све наведене констатације, констатује да је у знатној мјеридоведен у сумњу исказ оштећеног Горана Илића, а којем је првостепени суд у побијаној пресуди поклониобезрезервну вјеру.

Подсјетимо, Врховни суд Републике Српске укинуо је првостепену пресуду Окружног суда у Бањалуци којом је Бенеди Ђукановић осуђен на 40 година затвора, Родољуб Гајић на 20 година затвора, а оптужени Емилио Балдо ослобођен због тешког убиства Славише Крунића и Жарка Павловића 22. априла 2019. године у Гламочанима код Лакташа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана