Реконструкција открива истину о паду бебе у болници у Фочи

ГС
Реконструкција открива истину о паду бебе у болници у Фочи

Истрага о паду новорођенчета у Универзитетској болници Фоча ушла је у завршну фазу и недавно је у порођајној сали болнице извршена реконструкција догађаја како би се утврдило ко је одговоран за то што је тек рођена дјевојчица Ј.В. 19. августа прошле године медицинским радницима испала на под и задобила тешке повреде главе.

 Како је потврђено за УНУ реконструкција је урађена на захтјев Окружног јавног тужилаштва у Требињу. Томе су, поред поступајућег тужиоца, присуствовали осумњичени, свједоци, вјештак медицинске струке, али и статисти.

"Реконструкција је рађена два дана у истој сали фочанске болнице у којој се инцидент спорни догађај одиграо. Циљ је да се, ван сваке разумне сумње, утврди ко је како поступао након порођаја, како је тачно дошло до повријеђивања новорођенчета, како се поступало након тога и да ли у свему има елемената кривичног дјела", открива добро упућени извор УНЕ.

Подсјетимо, тужилаштво је формирало предмет против бабице Гинеколошког одјељења УБ Фоча Биљане Кулић, специјалисте гинекологије и акушерства др Владимира Чанчара, иначе шефе Гинеколошког одјељења, и специјалисте педијатрије др Владимира Турунташа због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи.

Ради се о члановима медицинског тима који су 19. августа 2022. године у 8.20 часова извршили порођај Ј.В. послије којег је њена тек рођена дјевојчица Ј.В. пала на под. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана. Од тада беба се успјешно опоравља, али и даље иде на редовне љекарске контроле.

Срђан Вукановић, портпарол ОЈТ Требиње, за УНУ каже да је истрага у предмету и даље у току.

"Тужилачка одлука још није донесена из ралога што нису окончане све истражне радње у предмету. Тачне околности под којима се десио наведени кривични догађај биће познате након спровођења свих истражних радњи, када ће се и утврдити у радњама којих лица се стичу обиљежја бића кривичног дјела, након чега ће бити донесена коначна тужилачка одлука", рекао је Вукановић.

Он каже да су љекари и бабица раније испитани у Тужилаштву на све околности догађаја, да су спроведене бројне истражне радње и да се још чекају резултати одређених вјештачења.

"Конкретно, чека се достављање стручног налаза и мишљења од стране судског вјештака медицинске струке, након кога ће поступајући тужилац донијети одговарајућу одлуку у предмету", истиче Вукановић.

Подсјетимо, пријаву против медицинског особља полицији и Тужилаштву је поднио отац повријеђене бебе Данијел Весић који је раније за УНУ испричао да су му љекари прећутали пад бебе. Саопштили су му да је порођај протекао уредно, честитали му рођење кћерке, наводећи да су беба и супруга добро. Беба је на Апгар тесту добила оцјену 10 и оцу је дозвољено да је види и фотографише. Срећни отац је почастио медицинско особље и спремао се за прославу, а око 17.30 часова је од супруге добио узнемирујуће вијести о паду бебе.

Како је навео љекари у Фочи су га увјеравали да је беба добро, наводећи да ултразвук није показао никакве повреде. Када је беба превезена у КЦУС урађен је ЦТ главе на којем је уочена обострана фрактура и хематом и беба је хитно оперисана.

Оно што је породицу највише погодило је то што су љекари у Фочи до 17.30 часова ћутали о паду бебе. Иначе фочанска болница овај нежељени догађај није пријавила полицији, већ су то сутрадан учинилли љекари КЦУС, када је и истрага и покренута.

Из УБ Фоча раније су саопштили да је "нежељени догађај пријављен од стране надлежног љекара, а у складу са правилом о пријави свих нежељених догађаја", те да је покренут интерни поступак утврђивања свих околности тог догађаја, али да због интереса истрага више детаља не могу износити у јавност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана