Разматране жалбе на пресуду Нисвету Мујкићу: Тужилаштво тражи строжу казну за смрт дјевојчице

Небојша Томашевић
Разматране жалбе на пресуду Нисвету Мујкићу: Тужилаштво тражи строжу казну за смрт дјевојчице

БАЊАЛУКА - Казна од шест и по година на коју је осуђен Нисвет Мујкић (25) из Прњавора због саобраћајне несреће у којој је погинула дјевојчица Вања Рудић (13), је неадекватна и треба бити строжија и ближа максиму.

Ово је у Врховном суду истакла Републички тужилац Светлана Брковић која је затражила оштрију казну или укидање првостепене пресуде.

Бранилац  Александар Јокић сматра да је Мујкић престрого кажњен и да је добио највишу казну  коју је за саобраћајну несрећу  изрекао Окружни суд у Бањалуци.

Тужилац Брковић је истакла да се Окружно тужилаштво жалило по три основа на изречену пресуду и то због битне повреде кривичног поступка, погрешно утврђеног чињеничног стања и казне која је неадекватна.

-  Било је велика дилема да ли постоји прва два разлога, али Републичко тужилаштво је одлучило да подржи жалбу Окружног тужиоца.  Уколико суд прихвати и прва два разлога треба пресуду укинути и вратити на ново суђење. Оптужени је возио насилнички и обијесно, а  страдало је дијете од 13 година које чак није било на коловозу-рекла је Брковићева.

Мујкићев бранилац, Александар Јокић је истакао да је његов клијент признао кривично дјело и да није желио да се несрећа деси.

- Није имао намјеру да почини несрећу и он се због свега каје. Неосуђиван је и млад те све то треба да буду олакшавајуће околности. Одбрана сматра да је дјело починио из нехата, а не како је суд утврдио из евентуалног умишљаја. Поготово нема директног умишљаја. Тужилаштво је у жалби навело да је Мујкић возио дрогиран иако то није тачно и не стоји у оптужници. Чак су својим доказима утврдили да није имао наркотика у крви. То је само написао један интернет портал - истакао  је Јокић.

Према првостепеној пресуди Мујкић је дјевојчицу Вању ударио аутомобилом и усмртио  10. октобра 2020. године око 21.20 часова док је стајала на тротоару на раскрсници улица Лазе Лазаревића и Новака Пивашевића у центру Правора. Он је био пијан и возио је недозвољеном брзином од око 105 километара на час. У пресуди стоји да је он тог дана пијанчио од 17 до 21 час у кафићу "Сквер" те да је по изласку из локала сјео за волан. Према пресуди, инсистирао је не на томе да вози, а  са њим је као сувозач био Срђан Стојчиновић који је лакше повријеђен.

- Мујкић је возилом ишао из правца Београдске улице ка центру Прњавора. Оптужени  се возилом укључио у улицу Лазе Лазаревића, возећи 105,6 километара Због насилничке и више него дупло веће брзине од дозвољене, дошло је до заношења возила те преласка "голфа" на тротоар и плочник испред градске паркинг гараже гдје је била дјевојчица. Возило је лијевом бочном страном ударило тринаестогодишњакињу  која је задобила тешке повреде усљед којих је преминуа-стоји у пресуди.

Мујкић је раније признао кривицу коју је прихватило судско вијеће бањалучког Окружног суда.

Забране

Нисвет Мујкић се налази у притвору који му је одређен након изрицања пресуде и продуживан. Суд му је у првостепеној пресуди  изрекао и забрану управљања возилом "Б" категорије у трајању од осам година.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана