Разбојницима који су везали и опљачкали старца седам и по година робије

Небојша Томашевић
Разбојницима који су везали и опљачкали старца седам и по година робије

БАЊЛУКА - Желимир Петковић (25) и Александар Балабан (26) из Бањалуке осуђени су у бањалучком Окружном суду на седам и по година затвора због крађа и пљачке Драге Р. из бањалучког насеља Чесма којег су везали лисицама, претукли га и отели му 844 маркe.

Оба су осуђена за разбојништво тешку крађу, а Петковић и за угрожавање сигурности и тјелесну повреду јер је напао и претукао дјевојку В.Т. из Бањалуке.

Петковић је осуђен на јединствену казну од четири, а Балабан на три и по године затвора. Обојици се у казну урачунава вријеме проведено у притвору од 24. септембра ове године.

Сва кривична дјела починили су 24. септембра ,а Петковић је прије пљачке  претукао  дјевојку В.Т. јер није жељела да буде с њим у вези.

Он је пресудом осуђен за то дјело те је обавезан да дјевојци исплати новчану накнаду штете од 2.000 КМ у року од 15 дана након правоснажности пресуде, под пријетњом принудног извршења.

 Петковић је, према пресуди, након тога напада заједно са Балабаном отишао у пљачкашке походе. Како се наводи, двојац је прво у улици Здравка Дејановића око шест часова ујутру провалио у кућу у изградњи власништво Р.С, али када нису ништа нашли отишли су до куће Р.Д., у којој су се задржали око 40 минута и украли нож.

Пет минута послије тога су упали у сусједну кућу Драге Р., којег су затекли у дневном боравку.

Како стоји у оптужници, повикали су му: „Полиција Републике Српске”, а потом га бацили на кауч, преврнули на стомак и лисицама везали руке на леђима. Након тога су га бацили на под и тражили да им каже гдје држи новац и злато, а када је Драго Р. рекао да нема, почели су га тући. Бацали су на њега деке и постељину те га ударали рукама и ногама.

-Жртва им је рекла да је новац у плакару па су оптужени из њега све побацали и нашли 350 евра и 160 КМ које су узели те су испреметали сву кућу. Пронашли су и узели пиштољ „плашљивац”. Узели су и кључеве од гараже и куће, изашли с украденим новцем и пиштољем те за собом закључали врата оставивши жртву закључану - стоји у оптужници.

Несрећног старца у закључаној кући пронашао је комшија Раденко К., који га је чуо како запомаже па је позвао полицију, која је брзо реаговала.

Разбојници су тада побјегли у Слатинску улицу, гдје их је у близини „Бањалучке пиваре” пронашла и ухапсила полиција. Код њих је тада нађено 850 марака и накит, за који се сумња да је украден, али и капе фантомке.

Према оптужници, Петковић је прво недјело тог дана починио око три часа ујутру, када је напао В.Т. у стану у коме су њих двоје били, а које користи К.В. из Бањалуке. Наводи се да је дјевојци прво пријетио да ће је убити те јој рекао да не смије да хода по Буџаку и Мејдану.

И Петковић и Балабан одраније су познати по извршењу кривичних дјела

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана