Расписана потјерница за бјегунцем Мишковићем

Небојша Томашевић
Расписана потјерница за бјегунцем Мишковићем

БАЊАЛУКА - Основни суд у Бањалуци донио је наредбу за расписивање потјернице за Ивицом Мишковићем, који је јуче побјегао из зграде суда након што је осуђен на четири године затвора због обљубе дјететом.

Како је саопштено из Основног суда, наводећи иницијале, Мишковић је јуче осуђен за четири кривична дјела обљуба са дјететом млађим од 15 година на по 14 мејсеци затвора. Наводе да му је изречена јединствена казна од четири године затвора и да је ријеч о првостепеној пресуди.

- Суд је након изрицања пресуде И.М. продужио притвор из разлога прописаних чланом 197 тачке а. и в. Закона о кривичном поступку, односно због бојазни од бјекства и бојазни под понављња кривичног дјела –рекли су у суду.

Појаснили су да је за поменутом И.М. притвор одређен 12. јула 2021. године и за њим је тада расписана међународна  потјерница јер је био у бјекству. Наводе да је он 24. јуна 2022. примљен у Казнено поправни завод Бањалука у притвор. Оптужница против њега подигнута је 30. јуна 2022. године

Како су саопштили из Основног суда Бањалука они се не могу изјашњавати на околности бјекства осуђеног лица.

Мишковић је побјегао јуче око 14.30 часова кроз прозор просторије у приземљу  Основног суда у Бањалуци. Он је је искористио погодан моменат и сам отворио  прозор те искочио напоље, а претпоставља се да је можда имао и помагача који га је чекао, сазнаје "Глас Српске".

- Све се десило након што је Мишковић после изрицања  пресуде одведен у просторију у приземљу како би сачекао уручење одлуке и био враћен у притвор у коме се налазио по ранијем рјешењу. Међутим, он је искористио погодан моменат те је тракасте завјесе и нагло отворио прозор.  То је уочила судска полицајка и покушала да га спријечи те је дошло до гамбања између њих, али је он одгурно и она је пала и ударила од радијатор. Мишковић је тад искочио кроз прозор те побјегао кроз башту оближњег кафића "Судница" према насељу Борик-рекао је извор близак истрази.

Додао да је да је прозор просторије кроз који је побјегао  окренут према оближњем кафе бару "Судница" од којег је зграса суда само пар метара.

Бијег Мишковића снимиле су и камере видео надзора и на снимцима се види да након што пролази кроз башту кафане иде поред зграде Врховног суда РС према кружном току на раскрсници Алеје Светог Саве и Гундулићеве. Мишковића су и снимиле надзорне камере Адико банке, како бјежи иза зграда. Након тога му се губи сваки траг.

- Иако је киша падала бјегунац је веома брзо нестао, а  код себе нема ни документе ни новац па се претпоставља да је имао помагача који га је чекао и одвезао. Није искључена ни могућност да се негдје сакрио - рекао је наш извор.

Директор Судске полиције Републике Српске Жељко Драгојевић казао је да је покренут унутрашњи поступак  да се утврди да ли има нечије одговорности.

- Поступак је покренут против радника који су били ангажовани на његовом спровођењу као и оних на обезбјђењу у суду.  Циљ нам је да утврдимо да ли има нечије одговорности и ако је буде свакако ће бити санкциониса онај ко је крив-рекао је Драгојевић.

Мишковић је осуђен на четири године затвора због обљубе дјевојчице, односно унуке. Цијели случај десио се 2021. године, а оптужница против њега је подигнута и потврђена прошле године. Он је био у бјекству и за њим је расписана потјерница и притвор, али је каније ухапшен. На Фејсбук страници "Стоп педофилија" објављена је његова фотографија након бјекства као и информација да је он прво напастовао дјечака од 12 година у Какњу, а касније деветогодишњу дјевојчицу у Бањалуци.

Ово је други бијег из неког од судова у Бањалуци, а прије скоро 18 година Емилио Балдо покушо је да побјегне из зграде Окружног суда у Бањалуци. То се десило 2. новмебра 2006. године  када је Балдо  довезен у суд на суђење због разбојништва.

Он је по отварању врата комбија "марице" у којем је био искочио је из возила ударио судско полицајца у стомак, успио да скине лисице и дао се у бијег.

 Полиција је тада пуцала у ваздух, али он се није обазирао, а затим је погођен у раме па је ухваћен у улици Исаије Митровића.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран  рекао је да је случај бијега Ивице Мишковића у надлежниости Судске полиције, али да за њим интензивно трагају и припадници МУП-а РС.

-Оног часа када је искочио кроз прозор и побјегао укључили смо се и ми са аспекта наше потражне дјелатности. Интензивно га тражимо и мислимо да ће то бити ријешено и јавност ће бити о томе обавијештена-рекао је Каран новинарима у Бањалуци, те истакао да се нада да ће Мишковић бити лишен слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана