Пуковник Оружаних снага БиХ осуђен на 18 мјесеци затвора за злоупотребу положаја

Срна
Пуковник Оружаних снага БиХ осуђен на 18 мјесеци затвора за злоупотребу положаја

САРАЈЕВО - Суд БиХ осудио је пуковника у Оружаним снагама БиХ Рамиза Мићиводу на годину и шест мјесеци затвора за злоупотребу положаја или овлаштења.

Судија Джемила Беговић рекла је да је Тужилаштво БиХ доказало да је Мићивода починио дјело како се наводи у диспозитиву оптужнице.

Истом пресудом Суд је донио одлуку да оптужени плати Алмедину Субашићу 300 КМ и 150 евра на име накнаде штете извршења кривичног дјела, те да му се одузима и мобилни телефон, док трошкови кривичног поступка падају на терет буджетских средстава.

Тужилаштво БиХ оптужило је Мићиводу да је током септембра 2018, као помоћник начелника штаба за цивилно-војну сарадњу, од лица која се баве пољопривредом и користе земљиште у близини касарне "Рајловац", захтијевао новац како би им допустио да користе земљиште у власништву Оружаних снага, за чије издавање и наплаћивање није овлаштен.

У оптужници је наведено да је Мићивода тражио састанак ван службених просторија с једним од корисника земљишта и тражио новац за ту намјену, те добио 300 КМ, преноси Бирн.

Кориснику земљишта у каснијим контактима оптужени је рекао да је став касарне да треба дати 1.000 КМ, те преузео 150 евра, које износе је свјесно задржао за себе.

"Суд је у потпуности поклонио вјеру свједоку Алмедину Субашићу. Исказ свједока је досљедан и увјерљив и нема контрадикторности у битним дијеловима. Поткријепљен је исказима других свједока и материјалним доказима. Листинзи телефонских бројева показују да је оптужени имао учесталу комуникацију са оштећеним. Оптужени има чин пуковника, високо је рангирани званичник и потпуно свјестан начина комуникације",рекла је Беговићева.

Она је додала да је Суд цијенио и доказе одбране да је оптужени спортиста с бројним признањима.

Нагласила је да сматра да ће се изреченом казном постићи и индивидуална и генерална превенција.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом вијећу Суда БиХ.

Против Мићиводе је у другом предмету у току поступак по оптужници која њега и још четири лица терети за злочине над ратним заробљеницима – припадницима Војске Републике Српске почињене у периоду од 1992. до 1994. на подручју Горажда и Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана