Пуцњем из пиштоља усмртио пса

СРНА
Пуцњем из пиштоља усмртио пса

ПРИЈЕДОР - Окружно јавно тужилаштво Приједор подигло је оптужнице против више лица за кривична дјела мучење и убијање животиња, недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја и фалсификовање знакова за обиљежавање робе, мјера и тегова, објавило је данас ово тужилаштво.

У оптужници се наводи да је мушкарац чији су иницијали И.М. 6. фебруара 2019. године Доњој Љубији код Приједора пуцњем из пиштоља усмртио пса власнице С.Ч, а да је у кући држао 21 детонаторску капсулу, упаљач противпјешадијске мине, пет комада пластичног експлозива, више детонаторских штапина, пет осигурача за мине, четири чепа за осигураче за мине, један упаљач и један оквир за пушку.

Жена Е.К. оптужена је за неовлаштено држање аутоматске пушке, двије ручне бомбе, пет оквира с муницијом, 150 метака и више оквира с мецима, а мушкарац Д.К. оптужен је јер је на њен позив преузео наведено оружје и одвезао га у Сански Мост гдје су га зауставили и контролисали припадници Полицијске станице Сански Мост којима је добровољно предао оружје.

Лица Ј.Ђ. и Ј.Д. оптужена су да су 15. октобра 2019. године у Драксенићу код Козарске Дубице свјесно и вољно употријебила лажне жигове шумарских чекића којима се жигоше дрво, а тако обиљежени трупци су истога дана пронађени у оквиру акционог плана МУП-а, Инспектората и "Шума Републике Српске".

Чланом 390 став 1 Кривичног законика Републике Српске за мучење и убијање животиња прописана је новчана или казна затвора до двије године за онога ко без оправданог разлога, противно прописима, убије животињу.

Ставовима 1 и 2 члана 361 за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја прописане су казне затвора од шест мјесеци до десет година.

Чланом 357 став 1 предвиђена је новчана или казна затвора до три године за онога ко лажне жигове којима се жигоше дрво употријеби као праве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана