ПУ Добој: Лани одузети дрвни сортименти у вриједности 100.000КМ

Срна
Foto: Илустрација

ДОБОЈ- На подручју у надлежности Полицијске управе /ПУ/ у Добоју прошле године одузети су дрвни сортименти у вриједности 100.113 КМ, рекао је инспектор у Сектору полиције добојске ПУ Давор Кузмић.

Кузмић је појаснио да је прошле године евидентирано укупно 61 кривично дјело шумске крађе у којима су одузета 148,3 метра кубна дрвних сортимената, те 92 прекршаја у којима је одузето 550 метара кубних.

Он је истакао да је, по питању кривичних дјела, Полицијска управа поднијела 61 извјештај против 67 лица и 99 захтјева за покретање прекршајног поступка.

Кузмић је појаснио да санкције у кривичним дјелима шумске крађе предвиђају до двије године затвора или новчану казну, а у квалификованим случајевима те казне су и веће, односно до пет или осам година затвора.

У случају прекршаја, у складу са законом, одузимање дрвних сортимената врше радници шумског газдинства, те се изричу новчане казне.

Руководилац Шумске управе у Добоју Славко Пејић рекао је да су лани евидентиране 52 пријаве о крађи дрвне масе у којима је укупно отуђено око 450 метара кубних дрвних сортимената.

Према његовим ријечима, највећи проблем са крађом шума и бесправним прометом дрвних сортимената уочен је на међуентитетским зонама - привредна јединица Требава и Озрен, а према квалитету дрвне грађе највише на цијени је огревно дрво.

"Из године у годину примјетна је тенденција раста захтјева физичких лица за сјечу шума у приватним шумама", навео је Пејић.

Он је појаснио процедуру подношења захтјева физичког лица које жели да сјече шуму у свом власништво, наводећи да физичко лице, да би доказало власништво над шумом, мора да има посједовни лист, скицу и земљишно-књижни извадак из Катастра, те са том документацијом да поднесе захтјев за сјечу у Шумско газдинство Добој.

"Шумарски инжењер излази на терен, утврђује парцелу и врши процјену која су стабла за дознаку. Након тога прави се рјешење на основу којег шумарски техничар врши отпрему шумских сортимената", навео је Пејић и указао на законско рјешење које онемогућава пустошење шуме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана