ПУ Бањалука: Мање кривичних дјела и страдалих у саобраћајним несрећама

Небојша Томашевић
ПУ Бањалука: Мање кривичних дјела и страдалих у саобраћајним несрећама

БАЊАЛУКА - Број кривичних дјела почињених у јулу на подручју Полицијске управе (ПУ) Бањалука мањи је за 9,9 одсто у односу на исти мјесец лани, а смањен је и број погинулих у саобраћајним несрећама за 33 одсто.

Речено је ово на конференцији за новинаре ПУ Бањалука која је одржана поводом представљања резултата рада за јул.

Начелник ПУ Бањалука Милош Бркић истакао да су у јулу забиљежена 73 случаја нарушавања јавног реда и мира, што је за 36 одсто мање у односу на упоредни период, када је евидентирано 114 случајева.

Истакао је да су евидентирана 92 прекршаја,  што је за 40,3 одсто мање него у упоредном периоду када их је забиљежено 154 прекршаја. Такође, евидентиран је један случај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, док у истом пероду лани није било евидентираних оваквих случајева.

Према његовим ријечима у посматраном периоду кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бањалука прошло је 317 миграната, док је у истом периоду 2020. године  евидентирано 3.409 миграната, што је мање за 90,7 одсто. Према подацима полиције током јула на подручју ПУ Бањалука десило се  359  саобраћајних незгода што је више за 2,3 осто  док је у упоредном периоду евидентирана 351 саобраћајна незгода.

- Повећање  се односи на саобраћајне незгоде са лакше повријеђеним лицима. У овим саобраћајним незгодама смртно су страдала два лица, што је мање за 33,3 одсто у односу на упоредни период 2020. године када су смртно страдала три лица. Девет лица је тешко повријеђено што је мање за 47,1 одсто у односу на упоредни период 2020. године када је било 17 тешко повријеђених. Лакше је повријеђено  80 лица  што је више за 23,1 одсто у односу на упоредни период када је било 65 лица лакше повријеђено-рекао је Бркић.

Казао је да је  из саобраћаја искључено 50 возила, 1.396 возача, од којих је 1.319 због управљања возилом под дејством алкохола, два због управљања возилом под дејством опојних дрога, без положеног возачког испита 43, и из осталих разлога 30.

Према подацима полиције, у јулу је било 28 пожара и у њима је страдала једна особа и причињена штета од 40.000 КМ. Прошле године у јулу је евидентирано 12 пожара.

Бркић је истакао да, имајући у виду све наведено, стање безбједности из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја на подручју ПУ Бањалука цјени као задовољавајуће.

Током јула бањалучка полиција спровела је једну акцију из области криминалитета, двије  из области јавног реда и мира, 11 акција из области безбједности саобраћаја. Начелник Бркић је истакао да су  успјешно обезбјеђена 44 јавна окупљања и донешено је једно рјешење о забрани мирног окупљања и 22 спортске приредбе.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић казао је да је у јулу забиљежено 145 кривичих дјела што је мање за 9,9 одсто у односу на упоредни период 2020. године када је евидентирано 161 кривично дјело.

- Укупно је ријешено 125 кривичних дјела или 84,5 одсто  по непознатом извршиоцу расвјетљена су 54 кривична дјела или одсто. Из области општег криминалитета евидентирана су 122 кривична дјела, што је мање за 15,3 одсто. Пријављено је 14 кривичних дјела против живота и тијела и расвјетљеност ових кривичних дјела је 100 одсто. У јулу су евидентирана два кривична дјела убиство у покушају, на подручју општине Прњавор у мјесту Кремна и на подручју Града Бањалука у мјесту Бронзани Мајдан која су и рјешена, а извршиоци процесуирани- рекао је Стојичић.

Додао је да је евидентирано је 75 имовинских кривичних дјела, што је више за 7,1 одсто у односу на упоредни период када је евидентирано 70 кривичних дјела.

Стојичић је казао да у јулу није било кривичних дјела разбојништва, а забиљежена су два кривична дјела у вези са крађом моторних возила.

-Евидентиране су 34 тешке крађе, што је више за 54,5 одсто у односу на упоредни период, када су евидентиране 22 тешке крађе. Укупна рјешеност имовинских кривичних дјела је 71,8 одсто. Евидентирано је 13 крађа, што је мање за 43,5 одсто у односу на исти период 2020 када су евидентиране 23 крађе-нагласио је Стојичић.

Према његовим ријечима у области злоупотребе опојних дрога откривена су три кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена два извјештаја којима су обухваћена два осумњичена лица. Поднешено је 10 захтјева за покретање прекршајног поступка, против 10 лица. 

- Из обасти привредног криминалитета откривено је 12 кривичних дјела и поднешена су 4 извјештаја против 4 лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 452.000 КМ-рекао је Стојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана