Проширена истрага у случају „Зељковић“: Ухапшен директор "Синекс лабораторија" због незаконите набавке маски

Небојша Томашевић
Проширена истрага у случају „Зељковић“: Ухапшен директор "Синекс лабораторија" због незаконите набавке маски

БАЊАЛУКА - Директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић ухапшен је у наставку истраге против бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића, потврђено је "Гласу Српске".

Њега су јутрос ухапсили припадници Управе за тешки и организовани криминалитет Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

- Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС данас су по наредби Окружног суда у Бањалуци извршили претрес просторија које користи С. Ц. у Бањалуци и просторија фирме "Синекс лабораторија" гдје је исти запослен као директор. Претреси су извршени ради проналаска предмета и трагова који се могу довести у везу са у кривичном предмету против Бранислава Зељковића и других, под надзором РЈТ. Током претреса пронађени су одређени предмети и документација који ће бити коришћени као доказ у кривичном поступку-речено је у  МУП-у РС.

Сазнајемо да је Црљић ухапшен због сумње у незаконите набавке заштитних маски за борбу против вируса корона.

Сани Црљић је директор у фирми „Синекс лабораторија“ и власник фирме “Аква-лаб“.

 Зељковић je 16. фебруара пуштен  на слободу након пет мјесеци проведених у притворској јединици Казнено-поправног завода (КПЗ) Бањалука и након тога поднио је оставку на мјесто директора Института.

И директор фирме „Проконтрол“ Славко Бојић, који је раније ухапшен,  пуштен  je на слободу половином фебруара због истека притвора.

Зељковић и Бојић ухапшени су у септембру прошле године, заједно са директорoм фирме "Промединг "Драганом Дубравцем и  власникom туристичке агенције "Травел фор фан" Сашом Марковићем, за које је Републичко јавно тужилашто одлучило да не затражи притвор у децембру прошле године.

Сви су ухапшени у септембру прошле године у оквиру истраге незаконитог пословања Института за јавно здравство Републике Српске у поступку јавних набавки.

Секретар Републичког јавног тужилаштва Драгица Тојагић потврдила је тада да се сумња да је набавна цијела заштитних одијела, која је набављао Институт била 22,50 КМ по комаду, а да су Институту фактурисана на износ од 50 КМ.

Тојагићева је истакла да су заштитне маске, чија је набавна цијена 0,36, Институту фактурисане по цијени од 6,90 КМ.

– Сви они осумњичени су да су користећи ванредну ситуацију проглашену усљед вируса корона прибавили правним лицима фирми „Травел фор фан“ и „Проконтрол“ незакониту зараду путем јавних набавки које је спроводио Институт за јавно здравство РС – појаснила је раније Тојагићева.

Истрагом у овом предмету руководи Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана