Проширена истрага: Свједочење Марковића додатно отежава ситуацију Зељковићу

Небојша Томашевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Републичко тужилаштво проширило је истрагу против смијењеног директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића због сумње да је приликом набавке медицинске опреме незаконито прибавио најмање 50.000 КМ користи за још четири предузећа са којима је пословао те да је на име испоручених запштитних одијела по једном узимао девет марака за себе, потврђено је "Гласу Српске".

Према нашим информацијама ради се о предузећима "Крајинагруп", Синекс Лабораторија", "Перфект клин" и "Ариес" са којима је Зељковић директном погодбом склапао уговоре о набавци  хируршких и других заштитних маски. 

Истражиоци су дошли до сазнања да су и у овом случају као и раније маске Институту фактурусане по вишеструко већим  цијенама од набавних. 

Осим овога, истражиоци провјеравају и изјаву осумњиченог власника агенције "Тревл фор фан" Саше Марковића који је признао да је лично Зељковићу за свако испоручено заштитно одијело давао девет марака и да му је тако укупно дао 250.000 КМ. 

Он је испричао да му је Зељковић путем апликације "Сигнал", јер је то како му је рекао сигурнија варијанта, јављао кад и гдје да донесе новац. Марковић је истакао да је он Зељковићу новац предавао и у просторијама Уједињене Српске, али да су њих двојица били сами приликом примопредаје. 

Према незваничним информацијама, током истраге проговорио је  осумњичени власник фирме Промединг" Драган Дубравац. Он је признао да је осумњиченом власнику предузећа "Проконтрол" Славку Бојићу дао 85.000 КМ које он "треба предати некоме". 

Дубравац је испричао да га је Бојић контактирао неколико дана прије закључивања уговора о конзорцијуму и рекао да може набавити маске и заштитна одијела из Кине, те да има купца за ову робу, односно Институт за јавно здравство РС.

Према Дубравчевим ријечима, Бојић му је понудио да њихове фирме "Проконтрол" и  "Промединг" закључе уговор о концесији, с обзиром да је фирма "Промединг" осумњиченог Дубравца била регистрована као велепрометник медицинских средстава код Агенције за лијекове БиХ. 

Дубравац је рекао да га је Бојић упознао и да је цијена маске у Кини 0,2 долара те да му је након увоза маски рекао како фактура за увезену количину према "Проконтролу" треба бити 140.000 марака, те да њему од тог износа треба дати 85.000 марака.

Зељковић, Бојић, Дубравац и Марковић ухапшени су у оквиру истраге која се односи на спорне набавке медицинске опреме за потребе Института. 

Републичко тужилаштво раније саопштило да их терети за злоупотребе тешке 790.000 КМ приликом набавке медицинске опреме и средстава за спречавање и сузбијање Ковида-19. Зељковића и саучесника терете  и да су оформили конзорцијум фирми које нису могле набављати медицинску опрему. 

Између осталог, сумња се да су они медицинске маске, чија је набавна вриједност 0,36 марака, Институту фактурисали  по цијени од 6,90 КМ.

ПРИТВОР

Републичко јавно тужилаштво раније је предложило је  да се за три мјесеца продужи притвор осумњичемнима Браниславу Зељковићу и Славку Бојићу. 

Продужење притвора није затражено за Драгана Дубравца и Сашу Марковића који су тужилаштву испричали детаље око малверзација те ће они изаћи на слободу 15. децембра када им истекне раније одређени притвор.

Рочиште за одређивање притвора Зељковићу и Бојићу одржано је јуче у Окружном суду у Бањалуци, а одлуку о томе треба да донесе вијеће Врховног суда Републике Српске коме ће и бити упућен спис о продужењу притвора.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана