Проширена истрага против осумњичених у предмету "Транспортер": Дрогу шверцовали током локдауна

Небојша Томашевић
Проширена истрага против осумњичених у предмету "Транспортер": Дрогу шверцовали током локдауна

САРАЈЕВО - Осумњичени за међународни шверц наркотицима, који су пали у акцији "Транспортер", у вријеме закључавања због пандемије свакодневно су кријумчарили од 50 до 100 килограма дроге, а финансијска истрага је показала да располажу са најмање пола милиона КМ које би могли искористити за куповину дроге.

Ово је у Суду БиХ казао тужилац Дубравко Чампара на рочишту за продужење притвора Петру Дукићу, код кога је нађено више од 300 килограма дроге, те Александру Николићу и Сашу Рађевићу.

У овој акцији у новембру 2021. ухапшено је 11 особа због шверца дроге међу којима је и Бојан Цвијетић који је означен за вођу групе и који је пуштен уз мјере забране. Он је раније био савјетник Драгана Мектића, бившег министра безбједности БиХ. Цвијетић је у кућном притвору јер је, како је рекао тужилац, испитан и осумњичен само за четири дјела, док су органи истраге тек недавно сазнали за 20 нових дјела које је починила притворена тројка.

- Истрага је проширена за још 20 тачака због чега је потребно саслушати нове свједоке те саучеснике из Хрватске, Србије и Црне Горе. Нису вјештачени ни телефони и компјутери осумњичених. Због свега тога им је потребно продужити притвор - појаснио је Чампара.

Истакао је да је Тужилаштво од суда у Паризу добило транскрипте пресретнутих разговора осумњичених из којих се види да се ради о организованој групи која се бавила трговином дроге. Према Чампариним ријечима, осумњичени би на слободи могли побјећи на Косово и Метохију код људи од којих су куповали дрогу. Тврди да осумњичени имају контакте са свим групама у Србији и Холандији, као и са кокаинским картелима у Јужној Америци. Чампара је нагласио да су наслоњени на групу Миливоја Ловреновића Чаруге који је у бијегу, а сумњичи се за већи број убистава.

Чланови ухапшене нарко-групе би, према тужиочевом мишљењу, на слободи могли утицати на свједоке те је као примјер навео да су Николићу бачене бомбе на кућу и радњу, два дана након што је био у Тужилаштву гдје се бранио ћутањем. Браниоци Слободан Перић и Вељко Ћивша противили су се продужењу притвора и траже да се њиховим брањеницима одреде мјере забране, уз кућни притвор Цвијетићу. Сазнајемо да је најмање шест ухапшених добило мјере забране тек након што су дали изјаву у Тужилаштву.

Путеви

Акција "Транспортер" изведена је у новембру, а истрага је показала да су осумњичени пребацивали веће количине дроге из Албаније, Косова и Метохије, Црне Горе у Хрватску и ЕУ. Истом рутом су враћали кокаин чији дио је продаван у ЕУ, а други у Сарајеву и Бањалуци. Осумњичени су новцем зарађеним од дроге куповали возила која је увозио Цвијетић, а преузимао Дукић и возио их у Албанију те мијењао за дрогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана