Проширена истрага против Дебевца и Осмице

Аваз
Проширена истрага против Дебевца и Осмице

САРАЈЕВО - Службеници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) су прије мјесец у просторијама Високог судског и тужилачког савјета БиХ, у склопу акције "Кодекс", обавили претрес сервера ЦМС-а Суда БиХ због постојања основане сумње у злоупотребе приликом додјеле предмета у рад судијама.

Све је обављено у оквиру проширене истраге коју Тужилаштво БиХ води против суспендираног предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца те Османа Мехмедагића Осмице, бившег првпг човјека ОСА, који су лани хапшени а потом пуштени да се бране са слободе.

Предмет интересовања Тужилаштва БиХ односи се на то како је осумњичени Дебевец, као тадашњи предсједник Суда, штимао предмете кроз ЦМС систем и бирао чланове судских вијећа. Своје прсте имао је у томе и Осмица, којем се судило у предмету „Снимак“, и итекако је имао интерес да зна ко ће му судити. Не само њему, него и осталим СДА оптуженицима у овој институцији, пише Аваз.

Управо је проширена истрага накратко „одложила“ подизање оптужнице против Дебевца и Мехмедагића, јер се Тужилаштво сада базирало на чињеницу како су штимани судски поступци и судска вијећа те како су вршене пресигнације и према чијем тачно налогу.

Уосталом, поменути портал сазнаје да је СИПА успјела доћи до свих података из сервера те су утврђене бројне незаконитости. Извјештај ће ускоро бити прослијеђен Тужилаштву јер је СИПА „откључала“ све податке из сервера ЦМС-а. За ове податке била је задужена особа из Суда, која је имала приступ томе.

Све знали

Утврђено је да многе пресигнације нису вршене према налогу Комисије Суда, што и јесте спорно. Ово је нова, отежавајућа околност за Дебевца. Управо би „откључавање“ ЦМС-а и подаци са сервера могли забринути и друге судије, које су, ако су знале за намјере Дебевца, учествовале у томе. Испитује се и улога појединаца из ВСТВ-а БиХ.

Тачније, како је Дебевец, као први човјек Суда БиХ, намјештао чланове судских вијећа и судије који су њему одговарали.

Од Фадила до Драгана

Овакви поступци Дебевца посебно су се односили на предмете који су имали везе с њему блиским особама, попут Османа Мехмедагића Осмице, Фадила Новалића, Драгана Мектића и бројних других.

Вјерује се да је Дебевец таквим поступцима више него директно утицао на предмете и поступке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана