Професор ослобођен оптужби за примање мита од студената

Небојша Томашевић
Професор ослобођен оптужби за примање мита од студената

БАЊАЛУКА - Бивши професор Универзитета "Апеирон" Вељко Ђукић у бањалучком Окружном суду ослобођен је оптужби да је примио мито од студената у замјену за пролазне оцјене на испиту.

Оваква пресуда је изречена јер вијеће сматра да није доказано да је он починио кривично дјело за које га терете.

Његов адвокат Драган Толимир рекао је да је током поступка утврђено да су сви свједоци говорили неистину.

Ово суђење је поновљено због измјена Закона о кривичном поступку Републике Српске. Тим измјенама је  умјесто судије појединца, како је до сада био случај, одређено да суди трочлано вијеће за дјело за које је професор оптужен.

Против  Ђукића оптужницу је лани подигло Републичко тужилаштво које га је теретило за примање мита.

Оптужница га је теретила од 2016. до 2018.  године од више студената тражио и узео новац и поклоне како би им дао пролазну оцјену на испиту. У оптужници се наводи  да је од студента Стефана Тутњевића тражио и узео 200 КМ, а од студенткиња Ане Гушавац и Дајане Шкорић да му купе телефон вриједан 300 КМ како би их пустио на испиту. Оптужен је и да је од студенткиње Едине Смајловић тражио да му за два испита да по 400 КМ како би је пустио да положи.

Ђукић је раније тврдио да му је све монтирано, а његов адвокат Драган Толимир је истакао да је цијела оптужница заснована на незаконитим доказима. Током ранијих суђења свједоци, студенти Ана Гушевац и Стефан Тутњиловић потврдили су да им је професор тражио и узето мито, док је Едина Смајловић промијенила изјаву и рекла да јој оптужени није тражио новац. Она је истакла да је „било прича о професору да узима мито,“ али да он њој није рекао да мора дати новац, већ научити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана