Оптужен да је продао 19 пиштоља из депозита Полицијске станице Соколац

Небојша Томашевић
Оптужен да је продао 19 пиштоља из депозита Полицијске станице Соколац

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Суспендовани полицајац Александар Тошић (48) из Сокоца оптужен је да је из депозита Полицијске станице у тој општини неовлаштено узео 19 пиштоља и продао их за 2.300 КМ.

Оптужницу, која га терети за злоупотребу службеног положаја, против њега је подигло Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву, а потврдио Основни суд у Сокоцу.

Према том документу, Тошић је пиштоље из депозита узео у октобру 2021. године, а продају тог оружја унапријед је договорио са лицем којег познаје по имену “Ф”.

Како је наведено у оптужници полицајац је, осим пиштоља, из депозита однио и већу количину муниције за њих. Наводе да је узео пиштоље разних модела и то: “магнум 357”, “бровинг”, “збројевка”, “валтер”, “ВЗОР”, три “берете”, “глок17”, три модела ЦЗ “М57”, те седам пиштоља марке “ЦЗ” разних калибара и модела, међу којима је модел “ЦЗ99”.

Оптужени полицајац је у то вријеме био распоређен на радном мјесту вођа сектора у Полицијској станици Соколац.

- Тошић је неутврђеног дана у октобру 2021. године, прекорачио границе свог службеног  положаја те је неовлаштено приступио у канцеларију полицијског службеника Ђ. К., који је у том периоду обављао послове депозитара, јер га је  командир Полицијске станице Соколац овластио за вођење депозита. Тошић је у тој канцеларији узео поломљени кључ улазних врата депозита у намјери да отуђи депоноване предмете ради продаје - стоји у оптужници.

Додају да је након тога откључао просторију депозита и узео 19 пиштоља који су били упаковани у папирне кесе те је са паковања скинуо наредбе за депоновање. Затим је, пише у оптужници, пиштоље ставио у картонску кутију коју је на основу ранијег договора са лицем “Ф” однио и оставио на локалитет звани “Девета стражара” у непосредној близини магистралног пута Рогатица - Устипрача, а преузео унапријед припремљену коверту са новцем на име откупа пиштоља.

- На тај начин оптужени је за себе прибавио имовинску корист од 2.300 марака што је и хтио, а Одјељењу депозита и Полицијској станици Соколац причинио штету. Оптужени није имао право приступа просторијама депозита нити потребну сагласност за такво поступање - стоји у оптужници.

Тошић је ухапшен у јулу прошле године и након тога је рјешењем начелника Полицијске управе Источно Сарајево суспендован до окончања кривичног и дисциплинског поступка.

Казна

Полицајац Александар Тошић, осим губитка посла, за своје недјело могао би да добије и више године затвора. Према Кривичном законику Републике Српске за злоупотребу службеног положаја или овлашћења која су њему стављена на терет предвиђена је казна од једне до пет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана