Притворени одборници, саобраћајни инспектор и полицајка

Небојша Томашевић
Притворени одборници, саобраћајни инспектор и полицајка

БАЊАЛУКА – Судија за претходни поступак бањалучког Окружног суда одредио је притвор за седморо ухапшених у акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА) "Алтер его 1 и 2" које сумњиче да су у саставу криминалног удружења починили више кривичних дјела у вези са фалсификовањем докумената, злоупотребама при полагању возачких испита и издавања возачких дозвола.

Одлуком суда на мјесец дана притворени су власник ауто школе ”Дадо” Далибор Крунић (35), руководилац Одсјека за лична документа у ПУ Зворник Милијана Пепић (44), Драган Стјепановић (50), Бранислав Писић (48), саобраћајни инспектор у Републичкој управи за инспекцијске послове Иван Лукић (33) из Зворника, одборник Уједињене Српске у Скупштини општине Сребреница Мирослав Грујичић (34), те власник ауто школе "Омега 1" и дугогодишњи одборник ПДП у СО Братунац Мирко Стојановић (60).

Како је саопштено из  Окружног суда, наводећи иницијале, притвор им је одређен због бојазни од утицаја на доказе, свједоке, саучеснике или прикриваче.

Како је раније саопштено из Републичког тужилаштва Републике Српске, по чијем налогу су и ухапшени, сумњиче да су од новембра 2021. године до јуна 2023. године, дјелујући као организована криминална група на подручју Зворника, Осмака, Братунца, Власенице као и сусједних мјеста на територији Тузланског кантона. Сумњиче их да су учествовали у извршењу више кривичних дјела, односно удружили ради вршења кривичног дјела, фалсификовање исправе, издавање и употреба неистинитог љекарског или ветеринарског увјерења, давање мита, примање мита, злоупотребу службеног положаја или овлашћења и трговина утицајем

- Осумњичени су сачињавали лажне јавне исправе потребне за стицање права на полагање возачког испита и издавање возачке дозволе и као такве стављали у оптицај и зато примали новац од кандидата који су полагали возачки испит– појаснили су раније из Тужилаштва.

Осим поменутих, у истој акцији на подручју Тузланског кантона, ухапшено је шест особа. Једно је пуштено на слободу, док је Кантонално тужилаштво у Тузли затражило притварање Мехе Милкунића (58) из Калесије, Милорада Поповића (52) из Бијељине, Нурдина Јахића (48) из Тузле, Бранислава Цвјетковића (49) из Зворника и Садика Суљића (53) из Сапне због сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривотворењем исправа и другим кривичним дјелима.

- Милкунић је осумњичен да је од половине 2019. до краја септембра 2023. године на подручју Тузланског кантона и Републике Српске руководио групом за организовани криминал, у којој су били и остали осумњичени са различитим улогама. Сумњичимо их за израду и набавку лажних јавних исправа већем броју особа с циљем да се употребљавају као праве, а како би прибавили противправну имовинску корист - појаснили су у Тужилаштву ТК.

Додају да су осумњичени у поменутом периоду, израдили и набавили различите кривотворене јавне исправе,  увјерења о некажњавању, дипломе средњих школа, цертификате о познавању страних језика, љекарска увјерења, возачке дозволе, печате улаза и излаза у путним исправама и друге јавне исправе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана