Притворен полицијски инспектор осумњичен да је знао да се спрема убиство Раденка Башића

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић

САРАЈЕВО - Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор полицијском инспектору Дејану Јуришићу којег терете да је одавао информације из истраге Далибору Раилићу Дугом који је ухапшен у оквиру истраге убиства начелника крим-полиције Приједор Раденка Башића.

Јуришића сумњиче да је током 2021. знао да се спрема убиство начелника и да је имао информације о особама које  припремају злочин, а то ником није рекао. Осим тога, терете га да је од Приједорчана изнуђивао новац.

Притвор му је одређен због опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Јуришића Тужилаштво БиХ терети за организовани криминал, изнуда и злоупотреба службеног положаја.

Јуришић, Бојан Дејановић и Харис Гредељ ухапшени су у акцији Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске 8. септембра у акцији која је спроведена на подручју Приједора.

Како је тада саопштено, њих тројица били су чланови организоване криминалне групе којом је руководио  Далибор Раилић звани Дуги кога терете да је наручио Башићево убиство, али и за  организовани криминал и шверц наркотицима.

Извор из истраге појаснио је раније „Гласу“ да је Јуришић Раилићу одавао тајне информације из истрага. Постоје индиције да су инспектор и Дејановић од криминалца изнуђивали одређене информације те их уцјењивали да раде неке ствари за њих. Дејановић и Гредељ су пуштени након саслушања у полицији и тужилаштву.

Раденко Башић је убијен 21. марта у приједорском насељу Пећани, а као директни извршилац злочина осумњичен је  Александар Миљатовић који је у истрази признао да је то урадио по налогу  нарко дилера Далибора Раилића Дугог. Због овог злочина ухапшен је и Миљатовићев кум Игор Репајић кога терете за помагање.

Како је "Глас Српске"  раније писао Миљатовић је послије злочина звао Репајића да дође по њега у Приједор и повезе његов ауто. Истрагу о овом убиству започело је Републичко тужилаштво, а недавно је предмет пребачен Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана