Притворен директор бањалучке фирме „Синекс лабораторија" Сани Црљић

Н.Т.
Притворен директор бањалучке фирме „Синекс лабораторија" Сани Црљић

БАЊАЛУКА - Судија за претходни поступак Окружног суда у Бањалуци одредио је једномјесечни притвор директору бањалучке фирме „Синекс лабораторија" Санију Црљићу који је оссумњичен за злоупотребу службеног положаја или овлаштења.

Поменути је ухапшен у оквиру истраге против бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића.

Како је саопштено из суда наводећи иницијале, Црљићу је притвор одређен због бојазни од утицаја на доказе, свједоке и саучеснике.

Републичко  тужилаштво је саопштило  да  Црљића терете  да је кривично дјело учинио заједно и по претходном договору са Браниславом Зељковићем.

- Зељковић је  је супротно одредбама Закона о јавним набавкама БиХ и Правилника о поступку директног споразума Института за јавно здравство РС с намјером избјегавања одговарајућег поступка јавне набавке, у току марта 2020. године, у циљу прибављања имовинске користи правном лицу „Синекс лабораторија"  Бањалука дијељењем предмета набавке на више мањих, спровео четири поступка јавне набавке директним споразумом са наведеним предузећем  за набавку хируршких маски укупне вриједности 69.959  марака - стоји у саопштењу Републичкот тужилаштва.

Наводи се да је одредбама Закона о јавним набавкама БиХ и Правилника о поступку директног споразума Института, предвиђено да уговорни орган може спровести поступак директног споразума за набавку робе, услуга и радова, чија је процијењена вриједност једнака или мања од 6.000 КМ.

Црљићев адвокат Саша Лаботић истакао је да за одређивање притвора према Црљићу није било  основа.

- Тужилаштво у овом случају тражи да саслуша одређен број свједока који и немају везе са Црљићем нити у знали да дају изјаву против њега. Сви докази у овом случају су уствари докази прикупљени против Зељковића. Покушали су да подметну ранију изјаву мог брањеника коју је дао у предмету против Бранислава Зељковића, као свједок, коју је суд након примједбе одбране, одбацио – објаснио је Лаботић.

Додао је како Црљић не спори да је закључио уговоре са Институтом за јавно здравство РС те је одбацио  наводе  да је Црљић остваривао енормну зараду на маскама, како се то наводи.

– Све радње у овом предмету везане су за Зељковића, а мом брањенику на терет је стављено закључивање уговор што он и не спори – закључио је Саша Лаботић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана