Притвор шверцерима тоне дроге

Н.Т.
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ предложио је одређивање притвора Саки Бибићу (49), Адмиру Халимановићу (37) и Елдару Хујићу (43), који су ухапшени у акцији "Дијабло2" због шверца наркотицима и прања новцем.

Претпоставља се да су они били дио групе која је прокријумчарила тону марихуане преко БиХ у земље Европске уније.

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ осумњичени су као припадници организоване криминалне поменуте групе кријумчарили веће количине дрога из Србије и Црне Горе у БиХ, а потом из БиХ у државе ЕУ.

- Наркотике су кријумчарили од краја 2019. године па до краја 2020. године и тако прибавили знатну имовинску корист. Осумњиченима се ставља на терет да су дјелујући као припадници криминалне групе починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима недозвољени промет опојним дрогама и прање новца - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Наводи се да је притвор осумњиченима предложен због опасности од бјекства, те бојазни да би могли ометати истрагу, прикривати доказе, утицати на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето. 

Акцију "Дијабло 2" јуче је спровела Гранична полиција БиХ на територији Сарајева.

Како сазнајемо ова акција је наставак активности из децембра 2020. године када је на граничном прелазу Градишка ухапшен држављанина Хрватске Лука Мишевић из Имотског који је из БиХ у Хрватску покушао да прокријумчари 110 килограма марихуане вриједне 250.000 евра. 

Дрога је била упакована у више пакетића и скривена у товарном простору комбија иза преградног лима. Тужилаштво БиХ је након тога трагало за његовим саучесницима и помагачима, који су, наводно пронађени тек сада. Мишевић је шверц дрогом признао и са Тужилаштвом БиХ закључио споразум на основу којег је осуђен на четири године затвора и новчану казну од 10.000 КМ. 

Из Граничне полиције БиХ раније саопштено  да је  акција "Дијабло 2" спроведена у сарадњи са европском полицијом ЕУРОПОЛ и под надзором Тужилаштва БиХ. Истакли су да су у оквиру акције по наредби Суда БиХ претресли шест локација на ширем подручју Сарајева.

- Акција се спроводи због постојања основа сумње да су осумњичене особе дјеловали као чланови организоване криминалне  групе  која се бавила шверцом наркотицима. Истрагом је утврђено да су осумњичени чланови групе прокријумчарили око 1.000 килограма марихуане - сканка, чиме је прибављена противправна имовинска корист у већем износу - појаснили су у Граничној полицији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана