Присвојили новац од Меџлиса намијењен за куповину некретнина

Небојша Томашевић
Присвојили новац од Меџлиса намијењен за куповину некретнина

НОВИ ГРАД - Бивши заступник и предсједник Исламске заједнице у Новом Граду Јасмин Карабеговић из Бихаћа те благајник и секретар овог Меџлиса Рамиз Кајтезовић из Новог Града осумњичени су да су злоупотребама оштетили Меџлис за више од 150.000 КМ, потврђено је “Гласу Српске”.

Полиција терети Карабеговића да је 113.369 КМ које су намијењене за куповину некретнина за Меџлис узео себи, а Кајтезовића да је из благајне подигао и ненамјенски потрошио 37.374 КМ. Обојица су пријављена приједорском Окружном тужилаштву. Карабеговића терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења и повреду обавеза вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање, а Кајтезовића за злоупотребу положаја одговорног лица и проневјеру.

- Ј. К. сумњичимо да је као особа именована за заступање Исламске заједнице у Новом Граду, од априла 2015. до фебруара 2019. године, са жиро-рачуна за унутрашњи платни промет, који је отворио у банци у Бихаћу, сукцесивно подигао 114.890 КМ. Ријеч је о новчаној доплати за размјену земљишних парцела, а новац је требало да буде уплаћен на посебан рачун Меџлиса из Новог Града и потрошен за куповину некретнине. Тај износ осумњичени је евидентирао као приход у благајни, а потом је као лице овлашћено за располагање новчаним средствима, подигао 113.369 КМ, прибављајући тако противправну имовинску корист за себе и за друга лица - саопштила је Полицијска управа Приједор.

Додали  су да осумњиченог Ј. К. још терете да је без сертификата водио књиговодство Меџлиса, а књиговодствену документацију овјеравао код овлашћеног књиговође.

-  Осумњиченог Р. К. теретимо да је од марта 2015. до фебруара 2019. године, обављајући дужност благајника и секретара, прибављајући противправну имовинску корист за себе и друга лица, из благајне Меџлиса исплатио новац од 37.374 КМ, који је ненамјенски потрошен. Осумњичени су оштетили Меџлис у Новом Граду за 150.743 КМ - саопштила је ПУ Приједор.

Истрага о овом случају покренута је у марту 2020. на основу пријаве у којој су побројане разне финансијске малверзације и незаконитости почињене на штету Меџлиса. У пријави се наводило да се ради о проневјери више од 250.000 КМ од продаје вакуфске земље у Новом Граду, која је била власништво Исламске заједнице.

Имунитет

Осумњичени Јасмин Карабеговић био је министар унутрашњих послова Унско-санског кантона. Он је ухапшен у предмету “Босна”. Тада је добио имунитет од кривичног гоњења у замјену за свједочење о злоупотребама при запошљавању у јавним предузећима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана