Припадник Оружаних снага БиХ Раде Шимић погинуо у лавини на Прењу

ГС
Припадник Оружаних снага БиХ Раде Шимић погинуо у лавини на Прењу

На Прењу се јутрос покренула мања лавина која је усмртила припадника Оружаних снага БиХ Радета Шимића, потврдио је за Кликс бивши предсједник Планинарског савеза БиХ Зехрудин Исаковић.

Исаковић каже како је лавина у потпуности затрпала Шимића.

“Управо сам добио информацију да је услијед удара од стијену погинуо Раде Шимић. Његово тијело се налази на неприступачној локацији. Апелујем на министра сигурности Селму Цикотића и министра одбране Сифета Поџића да ангажују хеликоптер како бисмо тијело што прије склонили из снијега. На терену су екипе Горске службе спашавања, ангажована је и Цивилна заштита, радимо све како бисмо што прије завршили акцију”, рекао је Исаковић за Кликс.

Шимић је завршио Економски факултет у Тузли с најбољим просјеком, а након завршених студија посветио се раду у Оружаним снагама БиХ, гдје је радио као контролор и официр за материјално финансијске послове.

Током једногодишње Основне војне изобразбе написао је књигу о свом путовању кроз Јужну Америку. Био је заљубљеник у путовања и уживао је боравећи у природи, а планинарење је била његова највећа љубав.

Његово тијело тренутно се налази на врло неприступачном терену, а екипе Херцеговачке горске службе спашавања (ХГСС) и Цивилне заштите су покренуле акцију спашавања.

Планинар који је данас био на Прењу са Шимићем се осјећа добро и активно учествује у акцији извлачења тијела.

Иначе, за одобравање кориштења војног хеликоптера потребно је и одобрење Предсједништва БиХ или барем усмени пристанак и наредба предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Како сазнаје “Аваз”, Херцеговачка горска служба спашавања (ХГСС) примила је пријаву и екипа је упућена на мјесто несреће.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана