Пријављени да су оштетили ФЗО РС за више од 1,7 милиона КМ

Г.С.
Пријављени да су оштетили ФЗО РС за више од 1,7 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих пслова Републике Српске поднијела је Окружном јавном тужилаштву Бањалука Извјештај о почињеним кривичним дјелима против С.Ђ., С.Ш. и привредног друштва из Бањалуке због постојања основа сумње да су починили кривична дјела из области привредног криминалитета и тиме оштетили Фонд здравственог осигурања Српске за више од 1,7 милиона КМ, а привредно друштво из Зворника за више од 800.000 КМ.

Они се сумњиче да су кривична дјела извршили тако што су првопријављени и другопријављени, као саизвршиоци у периоду од 2015. до 2019. године, лажним приказивањем чињеница довели у заблуду директора привредног друштва из Зворника да им прода пословни простор у власништву тог друштва у Требињу, а затим и да омогући упис власништва на том простору на име другопријављеног С.Ш., иако наведени пословни простор нису платили. Након тога су тај исти простор продали Фонду здравственог осигурања РС, а нотару који је овјерио Уговор о наведеној купопродаји су накнадно приложили фалсификовану потврду да су извршили плаћање ранијем власнику, привредном друштву из Зворника.

Ова потврда је била услов пуноважности уговора закљученог са Фондом задравственог осигурања РС, да би употребом наведеног уговора покренули судске поступке по основу којих су са рачуна Фонда здравственог осигурања РС на рачун другопријављеног М.Ш. наплатили износ од 1.755.238,63 КМ и истим даље располагали.

“Осумњичени су на овај начин оштетили привредно друштво из Зворника за износ од 865.252 КМ и Фонд здравственог осигурања РС за износ од 1.755.238,63 КМ, а прибавили противправну имовинску корист трећепријављеном правном лицу и другопријављеном”, саопштено је из МУП-а РС.

Они су осумњичени да су починили кривична дјела продужено кривично дјело превара -у саизвршилаштву, превара - у саизвршилаштву, фалсификовање исправе – у саизвршилаштву и прање новца – у саизвршилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана