Претучен свједок сарадник у скучају »специјалци«

Небојша Томашевић
Претучен свједок сарадник у скучају »специјалци«

Бањалука - Суспендовани радник агенције "Сектор секјурити" Данијел Кузмић (30) из Котор Вароша, који је недавно признао кривицу за учешће у оружаној пљачки 617.000 КМ Уникредит банке из возила агенције "Сектор секјурити" на аутопуту Бањалука - Градишка, претучен је у Котор Варошу.

Њега је претукла за сада непозната особа, послије локалног фудбалског турнира који је одигран у близини Котор Вароша.

"Глас Српске" сазнаје да би мотив напада на Кузмића могло  бити то што је он признао кривицу за пљачку на аутопуту и пристао да свједочи против осталих оптужених.

Из бањалучког Центра јавне безбједности, наводећи иницијале, казали су да им је овај догађај Кузмић пријавио 29. априла.

- Према пријави, Д. К. је тога дана око 21.30 часова на путу Ободник - Шипраге напала непозната особа и ударила више пута. Покренута је истрага с циљем расвјетљавања навода из пријаве и свих околности тог догађаја - рекли су у полицији.

Кузмић је "Гласу Српске" казао да није претучен, али је признао да је нападнут. Није желио да говори о детаљима нити мотивима напада.

- Неко ме ударио с леђа неколико пута и то је то. Не желим да говорим о томе, све је пријављено полицији и тужилаштву па видите с њима - рекао је Кузмић.

Његов адвокат Мирко Дабић казао је да је чуо за тај догађај, али и истакао да не зна детаље па не може ништа да коментарише.

Осим Кузмића, за оружану пљачку 617.000 КМ Уникредит банке оптужени су припадници Специјалне јединице полиције МУП-а РС: Владан Малић (32), Горан Параш (27) из Бањалуке и Александар Поповић (29) из Котор Вароша, те сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда (30) из Бањалуке. Они су негирали кривицу у бањалучком Окружном суду. У пљачки су учествовали још специјалци Горан Јањуз (25) из Козарске Дубице и Жељко Инђић (27) из Братунца, који су убрзо послије хапшења пристали на сарадњу па нису ни оптужени заједно с осталима. Њих двојица су, као и Кузмић,  закључили с тужилаштвом  споразуме о признању кривице и обавезали се да ће бити свједоци сарадници. Они ће свједочити против осталих оптужених.

Спектакуларна пљачка новца Уникредит банке почињена је 22. септембра прошле године. Кузмић је у оптужници означен као "типер", односно особа која је дојавила вријеме и начин транспорта новца. У оптужници је наведено да је Малић организовао злочиначко удружење и испланирао пљачку. Додаје се да су оптужени у пљачку кренули из Јањузове куће у Козарској Дубици, гдје су раније довезли "ауди А6" купљен за пљачку. То­г 22. септембра око четири часа ујутро кренули су ка аутопуту надомак Градишке, наоружани аутоматским пушкама и ручним бацачем ракета "зољом". Сакривени на вијадукту изнад аутопута чекали су да Кузмић јави Поповићу да су возила "Сектор секјуритија" кренула из Уникредит банке у Бањалуци. Договорена шифра гласила је: "Љубави, кренула сам." Када су добили поруку, пљачкаши су се укључили на аутопут, пустили три возила "Сектор секјуритија" да прођу и кренули за њима. Након неког времена су их пресрели и напали паљбом из аутоматских пушака, те отели новац. Током истраге пронађено је тек 12.000 евра, аутомобил и оружје коришћено у пљачки.

Слобода

Данијел Кузмић половином априла пуштен је из притвора да се брани са слободе након што је с Специјалним тужилаштвом РС закључио споразум о признању кривице за учешће у пљачки 617.000 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка. Он је у притвору провео око три мјесеца. Ухапшен је и притворен 13. јануара. Осим њега, са слободе се бране и Жељко Инђић и Горан Јањуз. У притвору се због поменуте пљачке налазе припадници Специјалне полиције МУП-а РС Владан Малић, Горан Параш из Бањалуке и Александар Поповић из Котор Вароша, те сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана