Претреси због организованог криминала, међу осумњиченима и контроверзни сарајевски бизнисмен

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - На основу наредбе Тужилаштва Кантона Сарајево у току је велика полцијска акција оквиру које се, због кривичних дјела организовани криминал и прање новца, у Сарајеву, Брези и Травнику врше претреси објеката на 30 локација, а које користи 16 особа и девет фирми.

Истрага је, преносе сарајевски медији, усмјерена на сумњиве трансакције и изградњу једног стамбено-пословног објекта у Сарајеву.

Осумњичене терете да су стекли противправну корист од близу 29 милиона КМ, а међу особама које су предмет истраге од 2010. године су држављани БиХ и Словеније.

Портпарол овог тужилаштва Азра Бавчић рекла је Срни да су, након дуге истраге, припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ рано јутрос започели реализацију акције кодног назива "Профит", у којој учествује и кантонални МУП.

Она је рекла да је један од осумњичених у предмету "Профит" и Зијад Блекић. Блекић је контроверзни сарајевски бизнисмен, оснивач и сувласник брокерске куће "Еурохаус" д.о.о. Сарајево, а недавно је на Кантоналном суду у Тузли потврђена оптужница због постојања сумње да је са Ибрахимом Брканићем починио продужено кривично дјело злоупотреба положаја и овлаштења.

Осумњичени да су били на челу организоване криминалне групе у предмету "Профит" су Блекић,  Смиљка Јусуфранић и Един Диздар, сазнаје портал Кликс.

Међу осумњиченима је и Един Муфтић, бивши директор ФИМА банке, а за овај случај вежу се и имена преминулог Ибрахима Јусуфранића, Јасмина Јусуфранић, Рамиза Бибића, Насера Даце, Давера Халилбеговића и Армина Мулахусића.

Кликс наводи да је међу осумњиченима и предсједник Комисије за вриједносне папире ФБиХ Хасан Ћелам, у чијим просторијама се такође одвија претрес. У Сарајеву су претресене просторије брокерске куће "Еурохаус", те фирми "Унионинвест - изградња објеката", "Профин инвест" и "КС инвестмент".

Портал сазнаје да су током претреса полицајци одузели близу 600.000 евра, златни накит и пет сефова.

Сарајевски медији наводи се да се ради  о једној од најкомплекснијих истрага Тужилаштва Кантона Сарајево.

- СИПА је у протеклом периоду поднијела два извјештаја и четири допунска извјештаја, а 2019. године обустављене су финансијске трансакције за 11 физичких лица и једно правно код девет комерцијалних банака и једног инвестиционог фонда. Износ обустављене трансакције достигао је седам милиона КМ - потврдио је за портал Кликс портпарол СИПА Лука Миладиновић.

Након што је СИПА прије неколико година поднијела извјештај, истражитељи Тужилаштва Кантона Сарајево су у протеклом периоду проширили истрагу на овом предмету и саслушали 120 свједока што је резултирало данашњом акцијом на терену.

- По окончању акције и свих активности на терену биће познато више информација - додала је Бавчићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана