Претреси на 20 локација због кријумчарења цигарета

Срна
Претреси на 20 локација због кријумчарења цигарета

САРАЈЕВО - Припадници Граничне полиције БиХ и Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске обавља претресе на 20 локација у оквиру оперативне акције против криминалне мреже осумњичене за кријумчарење цигарета, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

На реализацији акције тренутно је ангажовано 250 припадника Граничне полиције БиХ и МУП-а Републике Српске.

"Полицијски службеници Граничне полиције БиХ и МУП-а Републике Српске већ неколико мјесеци спроводе оперативну акцију кодног назива жВолфж, под надзором Тужилаштва БиХ. Претреси се обављају на 20 локација. Први пут је на овакав начин остварена сарадња полицијских агенција под надзором Тужилаштва БиХ и према наредбама Суда БиХ", истиче се у саопштењу.

Из Граничне полиције наводе да је "том приликом задокументовано обављање више кривичних дјела организованог кријумчарења и растурања цигарета страног поријекла без акцизних маркица уз учешће већег броја особа организованих у међусобно повезане криминалне групе".

У саопштењу се додаје да те групе имају јасно дефинисану организацију посла у којој су улоге чланова углавном подијељене, на организаторе, добављаче, возаче, чистаче, купце и суучеснике у кријумчарењу и растурању цигарета.

"Овако организоване криминалне скупине су се међусобно повезивале у криминалну мрежу која се протезала од Црне Горе до БиХ с циљем обављања истоврсних кривичних дјела кријумчарења и растурања цигарета", наводи се у саопштењу.

Из Граничне полиције БиХ напомињу да ће детаљније информације у вези са оперативном акцијом "Волф" јавност имати током дана.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да акцију координира тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију.

"Ово је једна од најопсежнијих акција у борби против недозвољене трговине акцизним производима, којима починиоци остварују велику незакониту имовинску корист", истичу из Тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана