Пресуда у предмету "Трезор": Четворици 24 године робије,  пети оптужени ослобођен

Небојша Томашевић
Пресуда у предмету "Трезор": Четворици 24 године робије,  пети оптужени ослобођен

БАЊАЛУКА – Оптужени у предмету "Трезор" Јовица Караћ (49), Милош Мрђан (49), Аљоша Галић (36) и Ђорђе Ћулум (44) из Бањалуке осуђени су на укупно 24 године затвора у бањалучкм Окружном суду због више разбојништава у којима су пријетећи оружјем отели близу два милиона марака, док је Жељко Павловић (47) из Кнежева ослобођен кривице.

Караћ и Ћулум добили су по седам година, а Галић и Мрђан по пет година затвора. Осуђени су да су кривична дјела разбојништва починили у саставу кривичног удружења. 

Галић и Мрђан нису учестввовали у свим кривичним дјелима.  Пресудом им је у изречену казну урачунато вријеме које су провели у привору и одузета имовинска корист стечена кривичним дјелом. 

Tако је одређено да се од Ћулума одузима 197.468 КМ, од Галића 45.970  КМ, Караћа 54.332 КМ и од Мрђана 8.361 КМ. Заједно са њима оптужени су и Томислав Кнежевић (49) из Кнежева који је у бјекству, те Синиша Страживук (56) против кога је раздвојен поступак због  болести.

У свему је учествовао и Милан Рељић који је признао кривицу и добио имунитет у замјену за свједочење против осталих.

Пресуду је након шест година суђења изрекло судско вијеће којим је предсједавао Бранимир Јукић који није образлагао одлуку. 

Одбрана осуђених је најавила жалбу на пресуду, а истакли су да је Галић већ осуђен и одлежао казну за пљачку Комерцијакне банке.

Према тој пресуди био је директни извршила, а према овој најновијој возач возила којим су се двоезли и побјегли. Према пресуди осуђени су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до краја 2011. године починило више оружаних пљачки на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева у којима су однијели близу два милиона марака. 

Према оптужници удружење је опљачкало 1.035.230 КМ из Комерцијалне банке у центру Бањалуке  која почињена у априлу 2011.године, затим их терете за пљачку 572. 857 КМ од радника "Алфа Секјурити" у кругу бањалучке фирме "Метал" када је 18. јануара 2010. године рањен радник обезбјеђења Јадранко Гранула.

Терете их и за отимање 229.854 КМ новца "Пошта Српске" из транспортне пошиљка када су 6. маја 2008. године напали раднике обезбјеђења агенције "Центурион", као и  за пљачку 33.468 марака из "Рајфајзен банке" која почињена 6. јула 2009. године у бањалучком насељу Дервиши.   

Према оптужници Комерцијалну банку опљачкали су Страживук, Кнежевић  Рељић и Галић. осим њих у пљачки је учествовао радник обезбјеђења Далибор Марић који је разбојницима СМС поруком јавио кад је најповоqни тренутак да почине пqачку, а претходно им је послао слике распореда просторија у банци.

Он је такође признао. У оптужници стоји да су пљачку новца од радника "Алфа секјурити" починили  Страживук, Рељић, те  Ћулум који је "типовао" посао" и он је од њему познатог лица по надимку "Кајго" добио информацију да тога дана радници "Алфа секјурити" превозе веће количине новца од фирми "Делта макси" и "ОМВ БиХ".

Према оптужници у пљачки транспорта новца "Пошта Српске"  учестовали  су Страживук, Галић и Рељић. И овај посао "типовао" је Ђорђе Ћулум који је добио информацију о транспорту пошиљке новца за пензије на релацији Бањалука - Горњи Рибник.  У оптужници је наведено да су пљачку 33.468 марака из "Рајфајзен банке" у баwалучком насеqу Дервиши  починили  Страживук, Караћ, Рељић и Мрђан.. Павловић је био оптужен да ј сакрио новац од пљачке радника "Алфа Секјурити" у кругу бањалучке фирме "Метал". Суд сматра да није доказано да је он то учинио па је зато и ослобође кривце. 

Милан Рељић је током недавног свједочења путем видео линка из њемачког затвора признао учешће у  милионским пљачкама те рекао да су у разбојништвима учествовали остали оптужени и описао њихову улогу, а двојицу саучесника је окривио за крађу новца отетог од радника "Алфа Секјурити".

Рељић је  раније у бањалучком Окружном суду осуђен за пљачку Комерцијалне банке на осам година као и Галић који је за то дјело добио шест година затвора. Рељић је осуђен у Минхену на доживотни затвор због убиства пензионерке држављанке Србије Мире Костов (67) коју је убио у децембру 2020. године.   

Судски процес у предмету "Трезор" почео је 2018. године, али  обустављен јер је Страживук оптужен за пријетње судији Сњежани Кудрић која је била предсједник вијећа у том предмету.

Након тога изабрано је ново вијеће па је све  кренуло изнова, а суђење је потом више пута одгађано и  поново су саслушани сви свједоци.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана