Пресуда царинској мафији

Aгенције
Пресуда царинској мафији

Београд - Групу познату као царинска мафија Aпелациони суд осудио на више од 56 година затвора. Седам цариника и 10 бизнисмена, ухапшени 2006. године, кријумчарили су текстилну и техничку робу, која је лажно приказивана као роба у транзиту и зарадили милионе евра, јавиле су агенције.

Aпелациони суд у Београду изрекао је правоснажну пресуду групи познатој као царинска мафија са Велибором Луковићем на челу, осудивши њене чланове на казне затвора између девет мјесеци и осам година, укупно више од 56 година.

Тај суд је пресуду Посебног одељења Вишег суда у Београду (Специјалног суда) од 29. марта ове године преиначио само у погледу одлуке о казни за Луковића и још двојицу оптужених, тако што им је за по годину дана смањио казне, док је за 18 оптужених пресуду потврдио.

Група од седам цариника и 10 бизнисмена, ухапшена 2006. године, кријумчарила је текстилну и техничку робу, која је лажно приказивана као роба у транзиту, зарадили милионе евра.

Луковић, који је у то време био кординатор Управе царина за подручје јужно од Београда, осуђен је на осам година затвора због злочиначког удруживања и примања мита.

Због примања мита Радомир Лабан је добио је шест, умјесто ранијих седам година затвора, а Дејан Ратковић је осуђен на пет и по година затвора, годину мање.

Осталим оптуженим затворске казне су потврђене.

Како се наводи у саопштењу Вишег суда, Дејан Југовић је осуђен на двије године, Игор Мисикин на девет мјесеци, а Горан Вуковић на 15 мјесеци затвора.

На по годину дана затвора осуђени су Леонард Циглић, Горан Ђорђевић, док су по две године затвора добили Зоран Ражнатовић и Драган Ћурчић.

Фарук Кадрић је добио две и по године, Срећко Радуловић двије године и три мјесеца, Срђан Вуловић, коме је суђено у одсуству, добио је годину и девет мјесеци, Милун Милић три и по године, Aлександар Вукадиновић двије године и три мјесеца, а Ненад Милић двије и по године.

Иван Пупавац, коме је суђено у одсуству, осуђен на двије године и три мјесеца, Фарук Пејић на три године и шест мјесеци, Aлен Сијарић једну и по, Едип Ељесковић на три године и Хранислав Радомировићна на двије и по године.

Наведеном пресудом Луковићу, Ратковићу, Лабану је изречена забрана обављања позива дјелатности и дужности у свим органима и на свим пословима у Управи царина Србије од 10 година, а пет година Југовићу, Мискину, Вуковићу, Циглићу и Ђорђевићу - од дана правноснажности пресуде, с тим да се вријеме проведено на издржавању казне затвора не урачунава у вријеме трајања те мјере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана