Пресјечен ланац шверца наркотика за Бањалуку

Небојша Томашевић
Пресјечен ланац шверца наркотика за Бањалуку

БАЊАЛУКА - Полиција Српске у прва три мјесеца ове године заплијенила је око 35 килограма разних наркотика и разбила организовану криминалну групу за њихов шверц те пресјекла ланац допремања дроге у Бањалуку.

Према подацима надлежних из Министарства унутрашњих послова Српске, од јануара до краја марта ове године заплијењена су 24,4 килограма марихуане и 10,6 килограма амфетамина, као и мања количина кокаина.

Прошле године полиција Српске је у истом периоду заплијенила 4,8 килограма марихуане и 1,6 килограма кокаина. Ове године је заплијењено чак 30 килограма више наркотика. Полиција је с већим запљенама наркотика већ почела половином јануара, када је у Броду ухапшен Б Л. који је покушао да у чамац на обали Саве унесе 10,3 килограма спида. Њега су истражиоци изненадили када је наркотике ставио у пловило и кренуо да се отисне низ ријеку. Претпоставља се да је дрогу планирао да прокријумчари даље у Хрватску. Осим те успјешне запљене ове године, између осталих, истакле су се акције “Космос”, “Вагон”, “Кеј” и “Дојављивач”, у којима је ухапшено више особа и заплијењено скоро 20 килограма разних наркотика. Акција “Космос” изведена је у фебруару на подручју бањалучке регије и у њој је ухапшено пет особа и заплијењено осам килограма сканка вриједног 160.000 КМ. Након саслушања због сумње да има везе са наркотицима у притвору је завршио Станко Савић, којем је на терет стављено да је у току 2020. па до фебруара 2021. године у више наврата набављао марихуану те је препродавао другим лицима на подручју Бањалуке. Према полицијском извјештају осим осам килограма сканка током акције “Космос” у једном од претресених станова пронађено је и седам грама кокаина.

Акцијом “Вагон”, у којој су крајем марта ухапшени Влатко Блажевић из Новог Травника и Тихомир Гудељ и Требиња, пресјечен је ланац допремања дроге у Бањалуку. Током ове акције полиција је заплијенила 12 килограма марихуане, која је пронађена спакована и спремна за одвоз у скривеном дијелу Блажевићевог аутомобила. Блажевић и Гудељ праћени су од почетка године те је полиција сазнала да се очекује купопродаја дроге, односно да ће Блажевић возилом довести дрогу у Бањалуку па је организовано њихово хапшење.

Током истраге дилера наркотика у акцији “Кеј” полиција је на подручју Градишке дошла до сазнања да је у препродаји дроге учествовао и медицински техничар Младен Слијепчевић. Осим њега тада су хапшени Огњен Мићић и Бојан Гудало, сви из Градишке. Током акције заплијењен је сканк, печатирани обрасци за љекарске рецепте, инфузије и шприцеви.

Акцијом “Достављач” полиција је на подручју Добоја разбила групу уличних нарко-дилера. Према незваничним информацијама у тој акцији “пали” су Енес Кантић и Русмир Курдић из Тешња те Саша Гајић и Ђорђе Ђекић из Добоја, док је у полицији испитан Добојлија Сенко Османчевић. Њих сумњиче за уличну продају наркотика, углавном марихуане и спида. Током акције полиција је заплијенила око 246 грама марихуане и око 245 грама спида.

Статистика

Према подацима МУП-а Српске у прва три мјесеца ове године у односу на исти период лани забиљежено је чак 46 одсто више случајева злоупотребе наркотика.

- Од јануара до марта ове године откривено је 455 случајева у вези са наркотицима од чега је 85 кривичних дјела и 369 прекршаја у вези са злоупотребом дроге - рекли су у МУП-у Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана